Nagyon visszaesett az új fertőzöttek száma, 136-an haltak meg

2020. december 8. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben múlt héten többször hatezer fölött volt az új fertőzöttek száma, addig kedden csak harmadannyi, mindössze 2219 újabb magyarnál mutatták ki hivatalosan az új koronavírus-fertőzést, ezzel 256 367 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 136 beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti – közölte kedden a hivatalos kormányzati lap, a koronavirus.gov.hu.

Előző nap 116 halálos áldozatról adtak hírt. A legtöbb elhunytról december ötödikén, a számok többnapnyi, folyamatos emelkedése után számoltak be, akkor 193 koronavírus-fertőzött halt meg hivatalosan.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy január 11-ig nem változtatnak a jelenleg érvényben lévő korlátozásokon: marad a kijárási tilalom, és ez alól december 31. sem lesz kivétel. Nem változtatnak az idősávon, sem a boltok nyitvatartásán, noha utóbbit még Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is javasolná. A szentestéről egyelőre nincsen döntés, arról majd csak december 21-én határoznak, mondta Orbán a Facebookon közzétett videójában.

A mintavételek száma az előző napihoz képest 195 670-nel emelkedett, ebből vélhetően kb. 180 ezer az antigén, illetve a tömeges tesztelés lehet. Az operatív törzs hétfőn a napi adatok mellett a tömeges tesztelés második hetéről nyújtott tájékoztatást: György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta:

  • az óvodákban 39 840 tesztet végeztek, amelyekből 697 lett pozitív,
  • az iskolákban 83 400 tesztből 1542 a pozitív.

A pozitivitási ráta meglehetősen alacsony volt ezek alapján. Összességében országszerte 186 143 tesztet végeztek, a második héten 1,98 százalékban hoztak pozitív eredményt a tesztek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Az antigén gyorstesztekkel ezen a héten a területi közigazgatásban dolgozókat, tehát a kormányablakok 3500 dolgozóját, valamint a kormányhivatalokban ügyfelekkel találkozókat tesztelik majd. György szerint az a kormány célja, hogy a legkitettebb hivatásrendekben dolgozók körében felmérjék a fertőződés kockázatát. Arról nem esett szó, hogy mikor folytatják a tanárok heti rendszerességűnek ígért tesztelését, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ugyanis úgy értesült, a pedagógusokat ettől a héttől már nem szűrik.

Lakosságarányosan nézve Vas, Nógrád és Békés megyében regisztrálták most a legtöbb új fertőzöttet.

Közben hétfőn elindult a múlt héten beígért hivatalos kormányzati oldal, a vakcinainfo.gov.hu, ahol regisztrálni lehet a koronavírus-oltásra. Itt azt írják, hogy az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A regisztrálásnál különféle adatokat kell beírni, név, lakcím, életkor, elérhetőségek, TAJ-szám. A 60 év feletti nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak postai úton, nekik ehhez űrlapot küldenek ki.

Az összes koronavírusról szóló hírünket itt olvashatja.

Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy az oltás nem a jelentkezési sorrendben fog történni. Az operatív törzs csinált egy sorrendet: egészségügyi dolgozók kapják meg először, aztán a súlyos állapotban lévők, utána mindenki más. A hivatalos regisztrációs oldal azt is írja, a magyar lakosságot tömegesen várhatóan 2021-ben kezdik el beoltani. Az oltásokat kijelölt oltópontokon fogják csinálni majd. Azt is írják, az engedélyezett vakcina típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, és meddig tart a védettség.

A miniszterelnök és a kormány többi tagjai azt is többször elmondták, hogy a koronavírusra a végső megoldást csak a vakcina jelenti majd, ami már belátható távolságban van. A kormányoldal ehhez azt is írja, Magyarország már eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tíz milliárd forint értékben, van köztük oxfordi és amerikai vakcina is, de a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.

Pár napja írtunk arról, hogy már csak néhány lépésre vagyunk attól, hogy világszerte megkezdődjenek a tömegetes oltások, több vakcina is engedélyt kapott az élesben történő használatra. A Pfizer és a BioNTech Nagy-Britanniában már engedélyezett vakcináját 95 százalékos hatékonyságúnak mutatták a tesztek, hasonló eredményeket ért el a Moderna oltóanyaga is.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!