107 koronavírus-fertőzött halt meg az elmúlt 24 órában

2020. november 14. – 09:21

frissítve

107 koronavírus-fertőzött halt meg az elmúlt 24 órában
Tesztelésre várnak a betegek a budapesti Dévai utcai tüdőgondozó előtt Fotó: Bődey János/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

4836 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 136 723 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 107 beteg, velük az elhunytak száma 2990 főre emelkedett, 31 126-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 102 607 fő.

Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7029 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (egy nap alatt 339-en kerültek be), közülük 531-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. 19140 tesztet végeztek, ezeknek 25,6 százaléka lett pozitív.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy jó ütemben, kellő pontossággal hozták meg a szükséges intézkedéseket, így 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, és minden magyar megkapja a tisztességes eljárást. Orbán szerint nem szabad politikai kérdést csinálni a vakcinaválasztásból. A cél az, hogy minél több legyen, nem a hidegháborús logikát kell követni, hogy az orosz vagy az amerikai jobb-e. „A vakcina már a horizonton van”, mondta.

Ezzel szemben a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Ritával a Hvg-nek azt nyilatkozta, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint azt Orbán gondolja. Hiány van szakemberekből, már a 2240 intenzív ellátásra szoruló beteg ellátása is problémás. Már most több helyen nem megfelelő az ápolási ellátás Magyarországon. A látogatási tilalom miatt a hozzátartozók csak telefonon tudnak érdeklődni, erre viszont nincs ideje az orvosoknak, külön személyzet, vagy legalább önkéntesek kellenének a helyzet megoldására. Emiatt sokan késve tudják csak meg, hogy meghalt egy hozzátartozójuk, illetve sok helyen megteltek a proszektúrák hűtőkamrái, ahol a boncolásokat végzik, nem tudják hol elhelyezni a halottakat. Ezen kívül annyira leterheltek a kórházak, hogy a mentő kórházról kórházra jár a koronás beteggel, mire valahol találnak neki szabad ágyat.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere pénteken a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy „felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezer-ötszáz intenzív ágyra”. A miniszter szerint ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani. A kormány eddig 77 kórházat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell.

Lezajlott az egyeztetés az orosz vakcináról az orosz kormány delegációjával, és már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a tervezettnél korábban, már a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön az oltóanyagból Oroszország. Az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így a jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik az orosz oltóanyag – beszélt a legfrissebb fejleményekről a koronavírussal szintén megfertőződött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó elmondta azt is, hogy a mintákat ezután a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a „legbiztosabb döntést tudják hozni az oltóanyag magyarországi használhatóságáról.”

Ausztriában a járványhelyzet miatt november 17. keddtől december 8-ig bezárnak az iskolák, és mivel Magyarország az osztrák modellt követi, így a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a magyar oktatási intézmények teljes zárását követelte immár másodszor a kormánytól. Az újranyitás után, a járványhelyzet teljes időtartama alatt javasolják a felsősök és a középiskolások digitális tanrendjének megtartását, illetve a lemaradók számára digitális tanulócsoportok indítását.

Péntek este megjelent néhány kormányrendelet, ami a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályokról szól. Az egyik rendelet szerint az általános forgalmi adó mértékét 5 százalékára viszik le az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. A változtatás nem vonatkozik a szállítási díjakra. Egy másik pedig a honvédelem feladatait részletezi veszélyhelyzet idejére a kórházakban. E szerint a katonák a kórházak zavartalan működésében, az egészségügyi dolgozók segítésében vesznek részt. Például: a testhőmérséklet-méréssel egybekötött beléptetési feladatok, a betegirányítási, útbaigazítási, betegkísérési illetve adminisztrációs feladatokban. A kormányrendeletben ismét szabályozzák a lejáró okmányokat is: azok a veszélyhelyzet alatt nem vesztik el érvényességüket, és a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. A fenti kormányrendeletek 2021. február 8-án vesztik hatályukat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!