Szijjártó: Jövő héten érkezhet az orosz vakcinaminta Magyarországra

2020. november 13. – 14:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezajlott az egyeztetés az orosz vakcináról az orosz kormány delegációjával, és már csak az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik ahhoz, hogy a tervezettnél korábban, már a jövő héten tíz dózis vakcinamintát küldjön az oltóanyagból Oroszország. Az ígéretek szerint a jövő hét elején megkapják az engedélyt, így a jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik az orosz oltóanyag – beszélt a legfrissebb fejleményekről a koronavírussal szintén megfertőződött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó elmondta azt is, hogy a mintákat ezután a magyar hatóságok laboratóriumi vizsgálat alá vetik, hogy a „legbiztosabb döntést tudják hozni az oltóanyag magyarországi használhatóságáról.”

Hozzátette: „aki politikát csinál a vakcinabeszerzésből, az a magyar emberek életével játszik”. A járvány ugyanis nem ismer sem földrajzi irányultságot, sem politikai ideológiát – magyarázta. Hozzátette: ez a járvány emberek életét veszélyezteti, ezért egyértelműen az a kormány kötelessége, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb oltóanyagot szerezze be.

A külügyminiszter kitért rá: emellett folytatták a tárgyalásokat az oltóanyag esetleges magyarországi gyártásáról, az erre alkalmas magyar vállalat már megkapta az orosz előkészítő dokumentációkat, és a jövő héten már tudni fogják, milyen ütemben, milyen kapacitással tudnak ezen dolgozni.

A csütörtöki kormányinfón azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy bármilyen vakcinát is szerez a kormány, az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A magyar állam kezeskedik azért, hogy olyan oltást hagyjanak jóvá, ami nem káros az egészségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!