Katonák hőmérőznek és engednek be a kórházakban, 5% lesz az áfa az elviteles ételekre

2020. november 13. – 22:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány előterjesztésére kedden szavazott az Országgyűlés a felhatalmazási törvény új verziójáról, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívüli jogrend idején hozott rendeletek 15 nap helyett 90 napig legyenek hatályosak. Majd aznap este fél 11 előtt néhány perccel megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett járványügyi korlátozásokat részletezi, erről itt írtunk bővebben.

Péntek este megjelent néhány kormányrendelet, ami a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályokról szól.

Áfa

Az egyik rendelet szerint az általános forgalmi adó mértékét 5 százalékára viszik le az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. A változtatás nem vonatkozik a szállítási díjakra.

Erről Orbán Viktor péntek reggeli szokásos Kossuth rádiós interjújában is beszélt. Az interjúról itt írtunk hosszabban.

Katonák

Egy másik pedig a honvédelem feladatait részletezi veszélyhelyzet idejére a kórházakban. E szerint a katonák a kórházak zavartalan működésében, az egészségügyi dolgozók segítésében vesznek részt. Például: a testhőmérséklet-méréssel egybekötött beléptetési feladatok, a betegirányítási, útbaigazítási, betegkísérési illetve adminisztrációs feladatokban. De emellett logisztikai feladataik is lesznek, ahogy az előző veszélyhelyzeti időszakban is.

A rendelet szerint a katonák elhelyezéséről, – ha szükséges – szállásáról, étkezéséről, egészségügyi védőfelszereléssel való ellátásáról a feladat ellátása szerinti kórház vezetője gondoskodik.

Iratok

A kormányrendeletben ismét szabályozzák a lejáró okmányokat is: azok a veszélyhelyzet alatt nem vesztik el érvényességüket, és a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

A fenti kormányrendeletek 2021. február 8-án vesztik hatályukat.

Egy másik rendelet szerint pedig a kormány 50 lélegeztetőgépet adományoz a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (Ukrajnában jogi akkreditációval, illetve működési engedéllyel rendelkező) partnerszervezetén keresztül, az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ Jótékonysági Alapítvány számára.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!