Orbán: Drámai csatában realizáltuk a papírformát

Legfontosabb

2020. november 13. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Végre történt valami jó, büszkék lehetünk a fiainkra. Vikingeket harcban legyőzni, az nagy dolog” – ezekkel a mondatokkal kezdődött Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjúja a Kossuth Rádióban. A kormányfő keveset aludt, mert „egybefolyt az éjszaka a reggellel, sokat nem aludtam, de ez a meccsnézés szenvedély, betegség”, tette hozzá.

Magyarország labdarúgó-válogatottja csütörtökön drámai csatában legyőzte Izland válogatottját, és ezzel kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. „Drámai csatában realizáltuk a papírformát” – értékelt a miniszterelnök.

Aztán rátértek a koronavírus-járvány itthoni következményeire. Azt mondta, jó ütemben, kellő pontossággal hozták meg a szükséges intézkedéseket, így 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, és minden magyar megkapja a tisztességes eljárást. (Kedden még 50 százalékosra mondta annak az esélyét, hogy kitart az egészségügy, vagy hogy a mostani orvos- és ápolószámmal már nem tudunk emberséges ellátást nyújtani.)

Orbán elmondta, ötszáz középiskolában és 239 általános iskolában tértek át a digitális oktatásra, 208 óvodát bezártak a koronavírusos esetek magas száma miatt. Négyszáz műegyetemi diákot mozgósítottak, hogy sofőrként kivigyék a mintákat levevő medikusokat. Szállásról és étkezésről is gondoskodtak.

Orbán szerint nem szabad politikai kérdést csinálni a vakcinaválasztásból. A cél az, hogy minél több legyen, nem a hidegháborús logikát kell követni, hogy az orosz vagy az amerikai jobb-e. „A vakcina már a horizonton van”, mondta.

A járványok előbb-utóbb el szoktak tűnni, a kérdés az, hogy a vírus ilyenkor velünk marad-e, fejtegette.

A kormányfő azt is elmondta, kezdeményezte, hogy az elvitelre árult ételek áfáját csökkentsék 5 százalékra a jelenlegi 27-ről. Azt ígérte, hogy ugyanannyi munkahelyet fognak megtartani, amennyit tavasszal. 2021-ben érezhető mértékű adócsökkentésre van szükség, akár a költségvetés terhére is.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság letette az asztalra az LMBTQ-stratégiát, úgy reagált: „nem mondom, hogy ez felesleges, ilyen munkacsoportok legyenek”, de az ütemezést illetően a döntéshozóknak kell, hogy több eszük legyen, és „nekünk most nem ezeket a tanulmányokat kell olvasni”.

Orbán Viktor a héten az M1-nek és a TV2-nek is adott rendkívüliként beharangozott interjút, miután hétfőn minden eddiginél keményebb intézkedéseket vezettek be a járvány megfékezésére. A kormány kommunikációs stratégiáját ebben a cikkünkben elemeztük>>>

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth Rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!