Kásler szerint az adatok azt mutatják, hogy december elejéig jelentősen megnő az új fertőzöttek száma

2020. november 13. – 09:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere úgy gondolja, hogy a kedd éjfélkor életbe lépett járványügyi korlátozások jelentősen befolyásolják majd a fertőzés terjedését, és ha az emberek betartják a szabályokat, akkor a hatásokat már néhány héten belül tapasztalni lehet. Szerinte a kormány minden szükséges intézkedést meghozott, és egyetértett azzal, hogy a szabályok betartására vonatkozó első tapasztalatok kedvezőek. Elmondta, hogy noha tavasszal eredményesen kezelte a járványt a kormány, és július végére el is laposodott a görbe, a külföldi nyaralások után megint behurcolták a vírust az országba. Megjegyezte, az emberek fegyelmezettsége enyhült, ezért kellett szigorúbb intézkedéseket bevezetni – írja a Magyar Hírlap pénteken.

„Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezer-ötszáz intenzív ágyra”

– mondta.

Meglátása szerint ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani – tette hozzá. A kormány eddig 77 kórházat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell. A vírus elleni vakcina kifejlesztése is szóba került: erre azt mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, olyané, amelynek nincs szövődménye. Hozzátette, hogy „ameddig ezek a körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogjuk a vakcinákat használni”.

Arról, hogy leghamarabb miért a korlátozó intézkedések után két héttel lehet változás az adatokban, itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!