További szigorítások jönnek Ausztriában

2020. november 13. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány folyamatosan erősödő tendenciája miatt újabb korlátozó intézkedésekre készülnek Ausztriában – írja az MTI az osztrák oe24 értesüléseire hivatkozva. Sebastian Kurz osztrák kancellár várhatóan szombaton délután jelenti be az új megkötéseket. A lap úgy tudja, az országban be kell zárniuk a bevásárlóközpontoknak, a kisebb üzletek nyitva maradhatnak.

A döntés hátterében az állhat, írja az oe24, hogy a kormány szerint a teljes zárlat a gazdaság összeomlásához vezetne, így köztes megoldásként csak azokat a boltokat csukják be, ahol nagyobb tömeg gyűlhet össze. Az óvodáknak nem, az iskoláknak azonban be kell zárniuk, és át kell állniuk digitális oktatásra, egyes helyeken az alsó tagozatok tovább működhetnek. A tervezett korlátozások között szerepel, hogy nem fogadhatnak majd vendéget sem a kozmetikák, sem a masszőrök, a fodrászatokról állítólag még nem döntöttek. A lap úgy tudja, az intézkedések kedden nulla órakor lépnek majd életbe.

Az osztrák kormány október 31-én bejelentett korlátozásai alapján jelenleg este nyolc és reggel hat között kijárási korlátozás van Ausztriában. Az otthonokat csak az hagyhatja el ebben az időben, aki dolgozni vagy tanulni megy, boltba vagy gyógyszertárba, vagy pedig rászoruló családtagot megy gondozni, ugyanakkor éjszakai sétákat is lehet tenni. Aki ezt megszegi, akár 1450 eurós büntetésre is számíthat. Tilos rendezvényeket és csoportosulásokat tartani, kertekben, garázsokban sem lehet privát bulikat tartani. Két háztartás hat felnőtt tagja most még találkozhat egymással, hozzájuk maximum hat kiskorú csatlakozhat még. Üzleti találkozások is lehetnek. Bezártak a hotelek a turisták és látogatók előtt, csak az üzleti utakra érkezők használhatják ezeket.

Az éttermekbe és bárokba nem lehet beülni, csak elvitelre lehet rendelni. Bezártak a mozik, színházak, múzeumok, edzőtermek, fürdők és állatkertek, a síközpontok is. Koncerteket, kiállításokat, előadásokat nem lehet tartani, november 30-ig a karácsonyi vásárok sem nyithatnak meg. Az egyetemeken és középiskolákban távoktatást rendeltek el, de az általános iskolák és óvodák még nyitva vannak. Ezen változtathat a tervezett szigorítás. A fodrászatok, kozmetikák még működhetek, az üzletek is, de tíz négyzetméterre csak egy vendég juthat.

Temetéseket lehet tartani, maximum 50 ember lehet rajta, akiknek kötelező maszkot viselni. Az idősotthonok nyitva vannak, a dolgozókat heti egyszer kötelezően kell tesztelni, és csak az látogathat, akin a megelőző 24 órában negatív antigéntesztet, vagy 48 órában negatív PCR-tesztet csináltak. Bővítették az állami bérkiegészítést, és javasolták, hogy aki csak teheti, otthonról dolgozzon tovább.

Orbán Viktor a koronavírus alatt már eddig is többször hangoztatta, hogy közelről figyelik Ausztriát és az ott hozott járványügyi lépéseket. Tavasszal, az első hullámban a kormányfő egyenesen Magyarország laboratóriumaként hivatkozott a szomszédos országra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!