Ötezernél is több új fertőzött, 99 halott egy nap alatt

2020. november 13. – 09:41

frissítve

5097 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 131 887 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2883 főre emelkedett, 29 802-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 99 202 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 6690 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen – összegezte az elmúlt 24 óra adatait pénteken a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap.

Egy nap alatt 23 912 tesztet végeztek, ebből lett 5097 pozitív eredmény, ez azt jelenti, hogy a letesztelt személyek 23,1 százaléka koronavírus-fertőzött volt. Először novemberben kúszott fel ötezer fölé a napi pozitív esetek száma, a legtöbb, 5318 november 7-én volt, két nappal később 5162 pozitív esetet találtak.

Előző nap 87 halálos áldozatról és 3927 új fertőzöttről számoltak be.

Kedden éjfélkor léptek életbe az Orbán Viktor által korábban kihirdetett, a járvány lassítását szolgáló korlátozó intézkedések. Ezek értelmében este 8 és hajnal 5 között – néhány kivétellel – nem lehet az utcán tartózkodni, az üzleteknek pedig este 7 órakor be kell zárniuk. Az önkormányzatok arról maguk dönthettek, kötelezővé teszik-e szabadtéren a maszkviselést, és ha igen, pontosan hol: a legtöbb budapesti kerületben a legszigorúbb korlátozás mellett döntöttek, és a parkok és zöldterületek kivételével minden közterületen előírták a maszkot.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken ismét beszélt a Kossuth rádióban. Azt mondta, szerinte nem szabad politikai kérdést csinálni a vakcinaválasztásból. A cél az, hogy minél több legyen, nem a hidegháborús logikát kell követni, hogy az orosz vagy az amerikai jobb-e. „A vakcina már a horizonton van” – mondta. A vakcina napok óta visszatérő téma a kormány részéről, Orbán Viktor több interjújában is kifejtette már, hogy szerinte ez jelenti az igazi megoldást a járvány kezelésében.

> > > > > > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < < < < < <

A csütörtöki kormányinfón erről azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy bármilyen vakcinát is szerez a kormány, az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A magyar állam kezeskedik azért, hogy olyan oltást hagyjanak jóvá, ami nem káros az egészségre. A Magyar Orvosi Kamara közben kéri, hogy ne nyissanak meg további intenzív osztályokat, hanem a meglévők mellé igyekezzen a kormány szakszemélyzetet biztosítani racionális átvezénylésekkel és a meglévő személyzet megóvásával.

Orbán Viktor hétfőn arról beszélt a közmédiában, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók hiánya miatt kellett meghozni a mostani szigorító döntéseket. Ha a megbetegedések száma ugyanis továbbra is ebben az ütemben nőne, akkor 50 százalék esély lenne arra, hogy kitart az egészségügy, vagy hogy a mostani orvos és ápoló számmal már nem tudunk emberséges ellátást nyújtani.

Másnap a TV2-ben már azt mondta, hogy a mostani intézkedésekkel már 99,9 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi-rendszer a következő hetekben elbírja a terhelést.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.