Kormányinfó: csak akkor változtatnak a választókerületek határain, ha az ellenzék is támogatja

2020. november 12. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdán bevezetett szigorú kormányzati intézkedések után online kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A kormány köszönetet mond mindenkinek, amiért betartották a szerdától életbe lépő újabb korlátozó intézkedéseket, kiemelkedő az állampolgári szabálykövetés – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás szerint Ausztriához viszonyítva a magyarországi fertőzöttségi szám alacsonyabb volt, mint amikor meghozták az osztrákhoz hasonló korlátozó intézkedéseket, ezért a helyzet bizakodásra ad okot.

Az élet sokszínűbb a rendkívüli jogrend idején hozott rendeleti szabályoknál, számos értelmezési kérdés merül fel, ezeket jelezze mindenki, a kormány pedig igyekszik tisztába tenni a helyzetet. Gulyás türelmet kért mindenkitől, a kormánynak is gyorsan kell cselekednie. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk, milyen kormányzati kapkodás övezte a szigorú intézkedések bevezetését.

A kormány értelmezhetetlennek tartja azt a kérdést, hogy miért nyújtanak be most olyan törvényjavaslatokat, amelyek nem kapcsolódnak a koronavírus járványhoz, ugyanis ahogy minden állampolgártól elvárják a munkavégzést a járvány idején, így a parlamenti frakcióknak és politikusoknak is végezniük kell a munkájukat. A kormány egyébként pontosan tudta, hogy november 10-én nyújthatnak be utoljára Alaptörvény-módosítást ebben az ülésszakban, ennek megfelelően jártak el; szerintük a járvány elleni védekezéstől nem vont el energiát, hogy közben alkotmánymódosításon is dolgoztak.

A választójogi törvény váratlan módosításáról azt mondta a miniszter, hogy a jelenlegi szabályok visszaélésre adnak lehetőséget a kispártok, kamupártok részéről. „A változtatásnak égvilágon köze nincs az ellenzéki pártok indulásához”, a módosítás semmilyen formában nem érinti azt, hogy az ellenzéki pártok egy vagy két listán indulnak„ – mondta Gulyás. A kormány álláspontja, hogy ahhoz, hogy egy párt a választási induláshoz állami támogatásban részesüljön, elvárható, hogy 106 körzetből 50-ben 500 érvényes aláírást tudjon összegyűjteni.

A törvénymódosító javaslat időpontjáról azt mondta, hogy

azért most nyújtották be a módosítást, mert ez volt az utolsó időpont; a 2022-es választás előtt a választójogi törvényen 2021. január 1-ig lehet változtatni.

A választókerületek módosításához csak akkor nyúl a kormány, ha abban teljes konszenzus lesz, vagyis az ellenzék is támogatja. Ellenkező esetben a 2018-as választókerületek beosztásával rendezik meg a 2022-es választást.

Gulyás szerint a választójog titkossága a választót megillető jogosultság. Ha az egyén nyilvánosságra akarja hozni, hogy ő kire szavazott, azt senki sem korlátozhatja, mindenki eldöntheti, hogy titokban akarja-e tartani, hogy kire szavazott, vagy sem. A Telex azon kérdésére, hogy mindez nem legalizálja-e a láncszavazást, nem reagált a miniszter.

”Ennyire voltunk képesek„

Bármilyen vakcinát is szerez a kormány, az oltás önkéntes és ingyenes lesz. A magyar állam kezeskedik azért, hogy olyan oltást hagyjanak jóvá, ami nem káros az egészségre.

A kirendelési szabályokra vonatkozóan a kormány el fogja fogadni a Magyar Orvosi Kamara javaslatait, és a másodállásra vonatkozó módosításoknál is ”megengedő és nyitott„ lesz a kormány.

Amiről itt szó van, nem a jogállamisághoz való jog, hanem a zsaroláshoz való jog – mondta a miniszter az uniós költségvetés és a jogállamiság kapcsolatáról szóló vitára.

Parragh László javaslatáról, hogy függesszék fel az iparűzési adó fizetését a járvány idejére, Gulyás azt mondta, hogy minden gazdaságélénkítő javaslatot megvizsgálnak, erről azonban még nem tárgyaltak.

Miért tartott annyi ideig, hogy a korlátozó intézkedésekről szóló rendeletet már délután aláírta Orbán Viktor, mégis csak késő este jelent meg a szövegszerű szabályozás? Gulyás szerint nem tökéletes a kormány, ugyanakkor a leglényegesebb döntéseket már korábban bejelentette a miniszterelnök. ”Nagyon sokan, nagyon sokat dolgoznak azon, hogy egy új jogrend megjelenhessen másfél nap alatt. Ennyire voltunk képesek„ – mondta.

A helyben fogyasztást kell megszüntetni, tehát ha van egy könyvesbolt, ami kávézó is, akkor nem kell bezárni az egész üzletet.

Együtt fognak működni a Biden-adminisztrációval

Az önkormányzatok feladata, hogy gondoskodjon a hajléktalan emberekről, ezért alakítsanak ki a szállókon olyan részlegeket, ahol azok is helyet kapnak, akiknek nincs két negatív tesztjük, amely egyébként szükséges lenne ahhoz, hogy ott tudják tölteni az éjszakát. Gulyás szerint egyébként is az a cél, hogy november második felétől senkinek se kelljen az utcán aludnia.

Focisták fizetéséről: álhír, hogy a futballisták milliós fizetését is kipótolja az állam. Miután a legnagyobb bértámogatás, amit lehet kapni, az az alapbér 50 százaléka, de csak a minimálbér másfélszereséig, azaz bruttó 240 ezer forintig lehet igényelni.

Nem maradt következmények nélkül, ha valaki visszaélt a szabályokkal a 2018-as választáson, büntetőügy a miniszter emlékei szerint folyik az ügyészségen.

A kormányszóvivő szerint nagy siker volt az idei MTV European Music Awards, sok százmillió emberhez jutott el olyan kép, amitől azt reméli a kormány, hogy ha újraindul a turizmus, sokan választják emiatt az országot. Jelenleg üzleti titoknak minősül, hogy mennyibe került a rendezvény, eddig egy országban sem kellett az MTV-nek nyilvánosságra hozni az adatot, de a kormány dolgozik azon, hogy ezt megtegye. Szentkirályi Alexandra szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség fogja hamarosan közzé tenni a rendezvény költségeit.

A joggyakorlatban egyértelmű igény volt, hogy legyen meghatározott közpénzfogalom, Gulyás szerint nem szűkíti a közpénz fogalmát az Alaptörvénybe bekerülő új meghatározás.

Gulyás szerint lassan dől el, ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. Ha Biden lesz az elnök, új demokrata adminisztrációja lesz az USA-nak, akkor tudnak mihez viszonyítani, mert csak Orbán Viktor kormányzása alatt együtt dolgoztak a Clinton- és Obama-adminisztrációval is. ”Ebben vannak jó és rossz tapasztalatok is”, de a kormány mindenkinek megadja az esélyt, Magyarország pedig azzal fog együttműködni, akinek az amerikai emberek bizalmat szavaztak – mondta Gulyás, aki szerint ugyanakkor

a demokráciaexport azért veszélyes, mert esetleg kevés marad otthon belőle

Ha Magyarországon állt volna elő hasonló helyzet, és hasonló szabálytalanságok álltak volna elő, akkor egy demokrata adminisztráció nagyon lesújtó kritikákat fogalmazott volna meg – jelentette ki. Az amerikai elnökválasztás magyar belpolitikai relevanciájáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Rendkívül csekély annak az esélye, hogy az egészségügy nem bírja a terhelést, ezért Gulyás nem beszélt arról, milyen forgatókönyvvel készülnek arra az esetre, ha az Orbán Viktor által a napokban említett kedvezőtlen 50 százalék valósulna meg – mondta kérdésünkre a miniszter. A tesztelésre vonatkozó részletszabályokat az operatív törzs fogja bejelenteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!