Orbán Viktor: A kész vakcina után már mi terítjük le a vírust, nem ő minket

2020. november 11. – 19:41

frissítve

Orbán Viktor: A kész vakcina után már mi terítjük le a vírust, nem ő minket
Orbán Viktor a TV2 stúdiójában – Forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd éjféltől bevetett korlátozásokról, az egészségügyi-rendszer ellátóképességéről, a vírus elleni vakcina fejlesztéséről és közelgő ünnepekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában szerda este.

Orbán azt mondta, hogy a tudósok, tanácsadók és szakemberek javaslatára hozták meg a szigorításokat, mert a most bevezetett intézkedések nélkül az orvosi ellátás a kórházakban a megfelelő színvonalon nem valósítható meg. A miniszterelnök szerint „ágy, maszk, lélegeztetőgép és orvos is van, de a számok azt mutatják, ez nem elég”.

Szerinte a mostani intézkedésekkel a korábban említett 50 százalék helyett most már 99,9 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi-rendszer a következő hetekben elbírja a terhelést.

Orbán azt is elmondta, hogy azért most hozták meg ezeket az intézkedéseket, mert korábban Ausztriában is szigorítottak, Ausztriát pedig továbbra is Magyarország laboratóriumának tekinti. Felhívta Sebastian Kurz osztrák kancellárt, akit kifaggatott az osztrák intézkedésekről és védekezésről. A jövőben a német kancellárral, Angela Merkellel is egyeztetni fog erről a kérdésről. Orbán szerint Magyarország járványügyi szempontból egy hét „késésben” van Ausztriához képest. Az osztrák kancellár szerint két hét múlva hozzák meg az osztrák intézkedések az eredményeket, így valószínűleg Magyarországon is ennyi idő kell, hiszen a két országban bevezetett intézkedések is hasonlók.

„Arra a kérdésre, hogy milyen állapotban van ma a magyar egészségügyi ellátórendszer, azt kell mondanom, hogy hősies állapotban van. Ha minden úgy ment volna, ahogy eddig ment, elestek volna a gyógyítás frontján”. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig az idősek a legkitettebbek a vírusnak, viszont amint megérkezik a koronavírus elleni vakcina, onnantól „mi terítjük majd le a vírust és nem ő bennünket.”

„Ha minden úgy ment volna, ahogy eddig ment, elestek volna a gyógyítás frontján. Kicsit militáns, amit mondok, de ez az igazság”

– mondta a miniszterelnök, aki hozzátette, „nagyon jó orvosaink és ápolóink vannak, a magyar orvosok mindig is kiemelkedők voltak, és habár például elfogadták időnként a borítékot, ettől még a magyar orvosoknak egyetlen célja van, hogy meggyógyítsanak minket, és emellett szeretetet is adjanak”.

Orbán a kedd esti, még a szigorítások életbe léptetése előtti utolsó bulik képét látva a fejét csóválta. „Emberségesebb, polgárbarátabb a rendőrségünk, de a rendőr mégiscsak rendőr, ha az ember átlép egy határt, akkor jeleznie kell, hogy itt büntetés jön” – mondta a rendőrség feladatáról, és hozzátette, a „rendőreink legyenek férfiasak, kemények”. Ezentúl egy járőrcsoportban rendőr és katona is lesz, mert az alkotmány szerint a katonák nem intézkedhetnek a civilek ellen. A határátkelőkön szintén vegyesszolgálat lesz.

> > > > > > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < < < < < <

A miniszterelnök ezután rátért a világban zajló vakcinafejlesztésekre is. „Olyan vakcina, amely az előírt négy akadályon már túljutott volna, olyan még nincs. Olyan, amely már három próbát kiállt, olyanból van több is. A kérdés az, hogy az Európai Unióban előállított vakcinák januárban megteszik-e a negyedik lépést” – mondta Orbán, aki szerint a legfelszabadítóbb az lenne, ha egyszerre több hatásos, kínai és orosz vakcina is rendelkezésre állna majd.

Orbán kiemelte, hogy a vakcina használata nem kötelező, hanem önkéntes lesz és eleinte csak korlátozott számban lesz elérhető. Európában összesen többszázmillió vakcinára lesz majd szükség, mert egy embernek valószínűleg több oltásra is szüksége lesz, ezért legkorábban csak április és május környékére lehet elérhető ekkora mennyiség.

A közelgő ünnepekkel kapcsolatban nem tudott konkrétumot mondani, mivel nem akart olyan felelőtlen kijelentést tenni, amit később nem tud betartani. „Karácsony lesz, mert Jézus Krisztus az idén is megszületik. Az a kérdés, hogy hányan leszünk ott ennél az ünnepi pillanatnál. Erre biztos választ nem tudok még adni” – mondta Orbán, aki abban bízik, hogy az intézkedések eredményeként karácsonykor már tíz főnél nagyobb összejöveteleket is lehet tartani, de erre csak két hét múlva fog tudni pontos választ adni.

Orbán Viktor hétfőn a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szigorítások várhatók, többek között este nyolc és reggel öt óra között kijárási tilalom lesz, az edzőtermeket, uszodákat bezárják, az éttermek pedig házhozszállításra állnak át. A pontos szabályokat a kedden késő este, nem sokkal éjfél előtt megjelenő kormányrendelet részletei tisztázták.

A közlöny megjelenése előtt kedd este Orbán Viktor az állami televízióban is beszélt az új szigorításokról, itt hangzott el egy fontos új szabály is, miszerint kedd éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken: arról, hogy ez konkrétan mit jelent, azt mondta, a polgármesterek dönthetnek majd (itt gyűjtöttük össze az eddigi döntéseket Budapesten, itt pedig a vidéki nagyvárosok határozatait). A miniszterelnök ekkor azt is mondta, hogyha a megbetegedések száma továbbra ebben az ütemben nő, akkor 50 százalék az esélye, hogy a mostani orvos- és ápolószámmal már nem tudna tisztességes ellátást nyújtani a magyar egészségügy. Orbán áprilisra ígérte a „felszabadulást” a járvány alól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!