Toroczkai László is elkapta a koronavírust

2020. október 29. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos csütörtöki hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

23:50 – Az Unió 220 millió eurót ad a fertőzöttek határokon átnyúló kezelésére

Az Európai Bizottság 220 millió eurót (mintegy 79,2 milliárd forint) bocsát rendelkezésre a koronavírussal fertőzöttek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására, mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön. A mozgósított finanszírozás annak elkerülését célozza, hogy a járvány által leginkább érintett országok egészségügyi rendszerei összeomoljanak. Az uniós tagországok vezetői abban is megállapodtak, hogy amint elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között, mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. (MTI)

20:40 – Franciaországban 47 637 új beteg van

Az elmúlt 24 órában 47 637 új megerősített koronavírus-fertőzöttet jelentettek Franciaországban a szerdai 36 437 és a vasárnapi, rekordnak számító 52 010 fertőzött után. A járvány kezdete óta a fertőzöttek száma már meghaladta az 1,28 milliót. A halálos áldozatok száma az utóbbi napban 235-tel 36 020-ra nőtt. (MTI)

20:36 – Zágrábban minden harmadik új koronavírusteszt pozitív lett

Horvátországban egy nap alatt 2776-tal nőtt és elérte a 43 775-öt az azonosított fertőzöttek száma. Tizennyolc ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 511-re emelkedett. Kórházban 985 beteget ápolnak, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A kormány arra számít, hogy a járvány két-három hét múlva tetőzik. (MTI)

17:35 – Spanyolországban hat hónappal meghosszabbították a vészhelyzetet

2021 májusáig érvényben marad a vészhelyzet Spanyolországban, ahol az kicsit meg fogja bolondítani az életet, hogy a parlament döntése szerint minden egyes tartomány maga döntheti el, hogy bevezeti-e a járványellenes rendelkezéseket. Madridban például csak az ünnepekre lesz tilos ki-, és beutazni, Katalóniában legalább 15 napig lesz érvényben ez a döntés. (Reuters)

15:42 – Tajvanon 200 napja nem volt új megbetegedés

A 23 milliós országban április 12. óta nem volt új koronavírusos eset. Az országban már tavaly december 31-én elkezdték a beérkezők lázát mérni, és viszonylag hatékonyan sikerült elkerülni a járványt, összesen 553-an betegedtek, és 7-en haltak meg a betegség miatt. (The Guardian)

14:26 – Lezárták a Szent Margit Kórház sebészeti osztályát a koronavírus miatt

Lezárták a budapesti Szent Margit Kórház sebészeti osztályát a koronavírus miatt, írja a HVG, amit a kórház is megerősített a lapnak. A kórház szerint 52 beteg, 11 nővér és 10 orvos fertőződött meg. 12 tervezett műtétet a kórház lemondott.

13:45 – Egy gyorsan terjedő, spanyol mutáció felelős az európai koronavírus-esetek többségéért

Spanyolországi mezőgazdasági munkásoktól származik a mostani európai koronavírusos megbetegedések jelentős hányadát jelentő mutáció, írja a Financial Times egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány alapján. Az új mutáció például a spanyolországi és nagy-britanniai esetek 80%-áért felelős, Írországban 10 esetből 6, Svájcban és Franciaországban pedig 10-ből 4 megbetegedés köthető ehhez a verzióhoz.

13:25 – Toroczkai László is koronavírusos

A koronavírusteszt pozitív eredményéről csütörtökön tájékoztatta a Mi Hazánk elnökét háziorvosa. A tesztet két napja végezték el rajta, amikor először tapasztalta a járvány tüneteit magán. Toroczkai közleményében azt íra, hogy jól van, kis láz és enyhe fej- és torokfájás jelentkezett nála. Toroczkai, aki csütörtöktől 10 napig karanténban marad, arról is írt, hogy a 2009-es H1N1-influenza már az első napokban is sokkal jobban megviselte. (via 444)

12:55 – Jogosítvánnyal rendelkező medikusokat kell kijelölni az egyetemeknek a teszteléshez

Jogosítvánnyal és legalább 2 éves autóvezetői gyakorlattal rendelkező orvostanhallgatókat keresnek az orvosi egyetemeken, hogy ők segítsenek be a mentőszolgálatnak a koronavírus tesztek elvégzésében. Az eszkalálódó járványügyi helyzet kapcsán az Operatív Törzs kéréssel fordult Egyetemünkhöz, melyben ötöd-és hatodéves orvostanhallgatók, valamint negyed-és ötödéves fogorvoshallgatók biztosítását kérik lakossági tesztelés végrehajtására – írja a Telex birtokába került levélben Gerber Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

11:58 – Merkel: csak összetartással és nyílt párbeszéddel lehet megbirkózni a járvánnyal

A koronavírus-járvány egyszerre orvosi, gazdasági, társadalmi, politikai és lelki próbatétel, amelyet csak összetartással és átlátható, nyílt párbeszéddel lehet kiállni – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben. Az új járványlassító korlátozásokról szóló kormánynyilatkozatában kiemelte, hogy az intézkedések nyilvános megvitatása és bírálata „helyes, fontos és elengedhetetlen”, és hozzátartozik „nyílt társadalmunk” működéséhez. Mint mondta, „a kritikus vita nem gyengíti, hanem erősíti a demokráciát”, a hazugság, a félrevezetés, az összeesküvés-elméletek terjesztése és a gyűlölködés viszont a demokratikus vita mellett a vírus elleni küzdelmet is nehezíti. „Nemcsak a demokratikus vita, hanem emberek élete függ a tények és az információk iránti viszonyunktól” – mondta Angela Merkel. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai megállapodása alapján az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) robbanásszerűen gyorsuló terjedése miatt járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban november 2-tól a hónap végéig. (MTI)

11:51 – Hétfőtől kötelező lesz az éttermekben és szórakozóhelyeken is a maszkviselés

Ma, október 29-én is lement a köztévén az operatív törzs tájékoztatója, aminek elején Kiss Róbert és Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője sorolta el a szokásos adatokat, amelyek megtalálhatóak javarészt a kormány hivatalos koronavírus-oldalán, és amelyekről itt írtunk reggel. Majd összesen három újságírói kérdést választottak ki, amire mondtak valamit. Kiss Róbert elmondta, a kormány döntése alapján szigorodnak a maszkviselési szabályok, például az éttermekben, szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszkviselés, csak arra az időre lehet majd levenni őket, amíg eszik-iszik az ember. Ez hétfőn lép életbe.

11:37 – Tajvanon már kétszáz napja nem volt új, helyi megbetegedés

A legutóbbi fertőzéses esetet április 12-én jelentették Tajvanban, azóta nem tudnak újabb megbetegedésről – jelentette a tajvani járványügyi központ csütörtöki közlésére hivatkozva a Taiwan News című helyi híroldal. Akkor az illető egy külföldről érkezett vírushordozóval kapcsolatba kerülve fertőződött meg. A szigeten azóta csak külföldről beutazóknál állapítottak meg fertőzöttséget. Tajvan a járvány kitörése óta 553 koronavírusos megbetegedést regisztrált, a páciensek közül heten haltak meg. A sziget sikeres járványkezelését elsősorban a gyors és szakszerű óvintézkedéseknek, valamint az arcmaszkok széleskörű használatának tulajdonítják. A Tajvanra utazóknak 14 napos karantént írnak elő a behozott fertőzések miatti újabb járványkitörés elkerülése céljából. (MTI)

08:56 – 56-an meghaltak, 2194-en megfertőzödtek az elmúlt egy napban

Csütörtökre 2194 újabb koronavírus-fertőzött lesz Magyarországon, ezzel 68 127-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 56 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 1634-re emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 49 024. 3197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, a halottak 34 százaléka, a gyógyultak 29 százaléka budapesti – közölte csütörtökön az elmúlt 24 óra adatait a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

08:09 – Hiába nőtt a tesztek száma, most sem mutatnak valós képet az eredmények

Az elmúlt egy héten napi 10 ezerről 13 ezerre emelkedett a koronavírus miatt elvégzett tesztek átlagos száma, de ez sem elég arra, hogy valós képünk legyen a magyarországi járvány kiterjedtségéről. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy nem végzünk elég tesztet, így pedig az új fertőzöttek valódi számát sem tudhatjuk. A tesztek nemcsak az epidemiológusoknak lennének fontosak: a maszkviselés, a korlátozó intézkedések vagy az ország lezárása mellett a kiterjedt teszteléssel is lassítani lehetne a fertőzést, és megszakítani a vírus terjedési láncolatait. A magyar kormány mintha egyik módszer mellett sem kötelezte volna el magát.

07:23 – Naponta közel százezer ember kaphatja el a koronavírust Angliában

Naponta közel százezer ember fertőződik meg koronavírussal Angliában, erre egy felmérés alapján jutottak, írja az MTI. Az Imperial College London egyetem csütörtökön bemutatott tanulmányában az egyetemi kutatóstáb 85 971 ember bevonásával végezte el a szűrővizsgálatot október 16-25. között, és arra az eredményre jutott, hogy jelenleg az angliai lakosság 1,28 százaléka – vagyis tízezer ember közül 128 – fertőzött.

07:22 – Rétvári Bence elkapta a koronavírust

Koronavírussal fertőződött meg Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a KDNP-s politikus „egészségi állapota kielégítő”, a tüneteket közül csak a levertséget érzi. Amióta pozitív lett a tesztje, otthonról dolgozik.

07:19 – Harminc millió fölött a koronavírusból gyógyultak száma

Csütörtök reggelre 44 482 501 fertőzöttet tartott nyilván a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, és számlálójuk szerint a világon mostanra 1 174 031-en haltak meg koronavírus-fertőzöttként, továbbá 30 052 672-en gyógyultak meg a betegségből. A három legfertőzöttebb ország még mindig az Egyesült Államok (8,8 millió fertőzött), India (8,04 millió beteg) és Brazília (5,5 millió fertőzött). (Johns Hopkins Egyetem)

07: 15 – Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy most többet megpróbál eladni

Azt a feladatot kapták Külügyminisztériumtól a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet, beszerzési áron írja a HVG. A külügy a lapnak megerősítette, hogy a „stratégiai készleten felüli gépeket” valóban megpróbálják eladni, de konkrét számokat nem közöltek. A koronavírus-járvány első hulláma, azaz tavasz óta a Külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt. A HVG szerint ennek most a felét próbálják meg eladni.

07:10 – Ötezernél több ENSZ-alkalmazott kapta el a fertőzést, több mint hatvanan meghaltak

Legalább 5325 fertőzéses eset és 64 haláleset történt világszerte az ENSZ kötelékében dolgozóknál a világjárvány kezdete óta – az adatokat szerdán közölte Stephane Dujarric, a világszervezet szóvivője. A Biztonsági Tanács és az ENSZ-közgyűlés bizottságai a hét elején visszatértek a videokonferenciás munkarendre, miután öt fertőzéses esetre derült fény az egyik, meg nem nevezett BT-tagország állandó képviseleténél. Dujarric szerint a szóban forgó misszió szorosan együttműködik az ENSZ orvosi szolgálatával, folyik a kontaktkutatás. Diplomáciai források szerint a nigeri ENSZ-képviseletnél jelent meg a vírus, de a misszió erről nem adott hivatalos tájékoztatást. Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a videokonferenciás munkarend. Az ENSZ főhadiszállásán a koronavírus okozta világjárvány elején, márciusban tértek át távolsági munkavégzésre, a személyes testületi üléseket csak júliustól, fokozatosan állították vissza. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!