Egy gyorsan terjedő, spanyol mutáció felelős az európai koronavírus-esetek többségéért

2020. október 29. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországi mezőgazdasági munkásoktól származik a mostani európai koronavírusos megbetegedések jelentős hányadát jelentő mutáció, írja a Financial Times egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány alapján. Az új mutáció például a spanyolországi és nagy-britanniai esetek 80%-áért felelős, Írországban 10 esetből 6, Svájcban és Franciaországban pedig 10-ből 4 megbetegedés köthető ehhez a verzióhoz.

A tanulmány szerint a nyáron a repülőtereken és nagyobb csomópontokban lazított ellenőrzés is felelős lehet a második hullám erősebb terjedéséért, mert a nyári intézkedések nem voltak képesek kiszűrni a nyaraláson megbetegedett embereket.

A nemzetközi kutatócsoport által végzett vizsgálat szerint jelenleg a 20A.EU1 névre keresztelt koronavírus-mutáció terjed leginkább a kontinensen, amit alighanem a nyáron Spanyolországban nyaraló emberek terjesztettek el, miután hazatértek. A mutációról egyelőre nem tudni, hogy veszélyesebb-e a többi variációnál, ám a genetikusok szerint egészen másképp viselkedik, mint a többi ismert, vizsgált mutáció.

>>> A Telex további friss híreiért kattintson ide <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!