Hétfőtől kötelező lesz az éttermekben és szórakozóhelyeken is a maszkviselés

2020. október 29. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ma, október 29-én is lement a köztévén az operatív törzs tájékoztatója, aminek elején Kiss Róbert és Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője sorolta el a szokásos adatokat, amelyek megtalálhatóak javarészt a kormány hivatalos koronavírus-oldalán, és amelyekről itt írtunk reggel. Majd összesen három újságírói kérdést választottak ki, amire mondtak valamit.

Kiss Róbert elmondta, a kormány döntése alapján szigorodnak a maszkviselési szabályok, például az éttermekben, szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszkviselés, csak arra az időre lehet majd levenni őket, amíg eszik-iszik az ember. Ez hétfőn lép életbe.

Galgóczi elmondta, hogy láthatjuk, meredeken emelkedőben van a járvány az országban, és a kormány azon van, hogy az ország működőképessége megmaradjon, és arra törekszik, hogy a mindennapjainkat ne bénítsa meg a vírus. Ehhez azonban be kell tartania mindenkinek a maszkviselés szabályait, illetve a köhögés, tüsszentés etikettjeit. És persze kerülni kell a zsúfolt, zárt helyeket.

Azt is hozzátette, hogy egyre több mintavételre van szükség, ezért újabb 200 mintavételi egységet nyitnak meg az országban.

Az influenza általában januárban éri el az országot, de elkezdődött a felkészülés. A gyermekeknél alkalmazandó oltóanyagot ma-holnap szállítják ki, az orvosok megrendelhetik, a szülőknek jelezni kell az igényüket.

A kérdésre, hogy találtak-e már Magyarországon olyat, aki az első hullám után most a másodikban is elkapta a koronavírust, Galgóczi ugyan nem válaszolt, de azt mondta, a nemzetközi szakirodalom beszámolt már ilyenekről, és jelenlegi tudásunk szerint körülbelül 6 hónapos védettséget jelent a megfertőződés.

A kérdésre, hogy kaphat-e influenzaoltást az, aki vérhígító kezelésben részesül, az osztályvezető azt mondta, amennyiben az megfelelően van beállítva, úgy igen, de erről az oltóorvos dönt minden esetben.

A kérdésre pedig, hogy van-e megfelelő kapacitás a kórházakban a kezelésekre, illetve, hogy eddig hány egészségügyi dolgozót kellett átirányítani, Galgóczi azt válaszolta, az egészségügy fel van készülve a megnövekedett terhelésre, és eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át a koronavírus elleni védekezés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!