Minden eddiginél több, 38 beteg halt meg

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 40 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az adatokból az látszik, hogy 6332 tesztből több mint minden hatodik pozitív lett. Egy nap alatt 64 beteg került kórházba, a lélegeztetőgépeken lévő száma kilenccel nőtt. Egy nappal korábban, hétfőn 32 283-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma, 31 beteg halt meg. 9651 tesztből 1478 lett pozitív, azaz több mint minden hatodik. A kórházban ápoltak száma egy nap alatt 184-gyel nőtt, a lélegeztetőgépen lévő száma pedig kilenccel.

A koronavírus-járvány magyarországi adatairól szóló többi grafikonunkat itt nézheti meg.

Megugróban a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma, a háttérben már készítik a tartalékokat – írtuk vezető anyagunkban, amiben azt vettük számba, hogy most több mint kétszer annyi ember van a koronavírus miatt lélegeztetőgépen, mint tavasszal volt. Október eleje óta több mint háromszorosára nőtt a koronavírus miatt lélegeztetőgépen lévők száma. Most 182-en szorulnak gépi lélegeztetésre, és 630 intenzív ágy még elvileg szabadon áll covidos betegek fogadására.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfői tájékoztatóján azt mondta, a Szent László Kórházban lélegeztetőgépre kerülőknél nagyjából 50 százalékos a felgyógyulási arány, a gépre kerülő betegek körülbelül fele egy idő után lekerül róla, és felgyógyul. Müller beszélt arról is, hogy már Magyarországon is egyre gyakrabban alkalmazzák az új fejlesztésű antigén teszteket, sok esetben már a mentőben végeznek ilyen gyorstesztet a betegen, így a kórházba érve már rögtön a koronavírus-részlegre kerül az illető, ha pozitív lett az eredmény. Az antigénalapú gyorstesztek hatékonyságáról és a velük folyó kísérletekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Hétfőn kiderült az is, hogy a Semmelweis Egyetem a WHO tanulmánya ellenére is használja a remdesivirt a koronavírus-fertőzöttek kezelésére. Az egyetemen már hét koronavírusos betegnél alkalmazzák a Covid-19 kezelés részeként a magyar gyártású remdesivirt. Múlt héten a WHO egy hatalmas vizsgálat után alapvetően hatástalannak találta a szert koronavírusos betegeknél, bár a tanulmány, amire hivatkoztak, még csak preprint, azaz nem esett át azon a lektorálási folyamaton, amin a kész tanulmányoknak kötelező. Az egyetem kérdésünkre adott válaszában egy, a New England Journalban két hete megjelent tanulmányra hivatkozott, ami viszont arra jutott, hogy a remdesivirrel kezelt betegek gyorsabban meggyógyultak, mint azok, akik placebót kaptak, és a halálozási arány is alacsonyabb volt.

Kásler Miklós levelet írt a köznevelési intézmények vezetőinek, amiben megköszönte, hogy a koronavírus okozta helyzetben hozzájárultak ahhoz, hogy az oktatás működni tudjon. Ugyanakkor a lehető legkevesebb családon kívüli érintkezésre kérte a diákokat és a tanárokat az őszi szünetben.

A koronavírus-járványról szóló magyar és nemzetközi híreinket folyamatosan frissülő cikkünkben itt tudja követni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!