Felfüggesztik a nem feltétlenül szükséges kórházi kezeléseket Belgiumban

2020. október 20. – 06:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

22:33 – Brüsszel és Vallónia Európa egyik legfertőzöttebb területe

Felfüggesztenek minden nem feltétlenül szükséges kórházi kezelést a koronavírussal fertőzöttek ellátása érdekében Belgiumban. Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy a fertőzöttek száma rohamosan nő. A kórházak a fertőzöttek közül csak a súlyos eseteket fogadják, a többiek számára otthon kell megoldani az ápolást. Az egészségügyi intézmények mostantól csak azokat tesztelik, akik tüneteket is mutatnak, illetve az egészségügyben dolgozókat, és a 65 év felettieket. A miniszter korábban arról is beszélt, hogy az ország kezdi elveszíteni az irányítást a koronavírus-járvány második hulláma felett és hamarosan „fertőzéscunamival” nézhet szembe. Azt mondta, hogy Vallóniában és Brüsszelben a legrosszabb a járványhelyzet egész Európában. (MTI)

20:30 – Rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése Bulgáriában

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése, az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál. Egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg ellátásához. A járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust az országban. A legtöbb beteget a fővárosban, Szófiában (292) és Plovdivban (101) regisztrálták. Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon. A járvány kezdete óta 17 153 ember gyógyult meg, az elmúlt 24 órában 4406 tesztet végeztek. (MTI)

20:23 – A legmagasabb készültségi szintet rendelték el Manchesterben és környékén

A brit kormány saját hatáskörében elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb környékén is, miután erről nem sikerült a helyi vezetéssel megállapodásra jutni, közölte kedden Boris Johnson miniszterelnök. A készenléti fokozat pénteken nulla órától lép életbe az északnyugat-angliai nagyvárosban és kiterjedt vonzáskörzetében. A kormány és Manchester polgármestere, Andy Burnham között tíz napja folyik az időnként éles hangvételű vita a legmagasabb szintű járványkészültség helyi bevezetéséről. Burnham és a térség több más közigazgatási vezetője szerint a kormány nem hajlandó megfelelő pénzügyi segítséget nyújtani a régió üzleti szektorának a korlátozó intézkedések okozta veszteségek pótlására, ezért a polgármester eddig nem volt hajlandó a készenléti szint emelésére. (MTI)

18:40 – Elhagyta a karantént a finn kormányfő

Véget ért az önkéntes karantén Sanna Marin finn miniszterelnök számára, miután második koronavírus-tesztje is negatív lett. A 34 éves Marin a múlt héten az EU-csúcsről jött el idő előtt Brüsszelből megelőző lépésként, miután korábban találkozott egy olyan finn képviselővel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. (MTI)

18:14 – Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga Magyarországon

A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyisségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, de országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt írja a honlapján, hogy május óta végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése.

14:08 – Elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat Lombardiában és Campaniában

Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentette, hogy a koronavírus-járvány kritikus helyzete miatt csütörtöktől kijárási tilalom lép életbe Olaszország tízmilliós Lombardia régiójában este tizenegy órától reggel ötig, hacsak nem munkavégzés miatti vagy sürgős egészségi okból történő közlekedésről van szó. Az intézkedés egyelőre a következő három hétre érvényes.

Más olasz tartományokban is szigorításra készülnek, Campaniában péntektől érvényes a kijárási tilalom. Az 1,3 millió lakosú Milánó polgármestere kritikusnak nevezte a fertőzés terjedésének ütemét. Az éjszakai tilalom részleteit szerdán közlik az önkormányzatok és a prefektúrák egyeztetése alapján. A tartomány területén szombaton és vasárnap be akarják zárni a kereskedelmi központokat, kivéve az élelmiszert áruló üzletláncokat. A tízmillió lakosú Lombardia volt az első jelentős gócpont Európában, ahol a járvány február 20-ától terjedni kezdett. Eddig 127 ezren betegedtek meg. (MTI)

12:55 – November végén megkezdődhet a Covid-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban

Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója egy moszkvai innovációs fórumon azt mondta, a vakcina tömegtermelése öt helyszínen zajlik, a tömeges vakcináció november végétől, december elejétől kezdhető meg. A Szputnyik V emberi adenovírus alapú vektorvakcina posztregisztrációs tesztelése jelenleg 40 ezer önkéntesen folyik Moszkvában. Ezzel párhuzamosan oltják a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat. A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona peptidvakcinát október 14-én jegyezték be, és ugyancsak 40 ezer embert vontak be a kipróbálásába Oroszország több régiójában, köztük 150, 65 évnél idősebb önkéntest. A Csumakov Intézet által kifejlesztett teljessejt-vakcinának klinikai tesztelése hétfőn kezdődött meg 300 önkéntesen Kirov megyében. Bejegyzése a várakozások szerint még idén megtörténhet. (MTI)

12:07 – Müller Cecília: Egy picit most másképp kell szeretnünk egymást

Az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, hogy nem csak nő a koronavírussal fertőzöttek száma, hanem változott a korosztályok érintettsége is: a 40-49 évesek aránya 20 százalék, ami egy kicsit meghaladta a 20-29 évesek arányát. 65 felettiek is jobban érintettek, 15 százalékkal magasabb arányt képeztek a 42. héten. Az újonnan regisztrált pozitív esetek átlag életkora 44,4 év, ez emelkedett a korábbi hetekhez képest. A 14 év alatti fertőzöttek aránya továbbra is alacsony, 4,6 százalék. Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy az őszi szünetben továbbra is fokozott óvatossággal kell kezelni az idősebbeket, érdemes ügyelni a távolságra. „Egy picit most másképp kell szeretnünk egymást” – mondta.

11:25 – Meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett hiteltörlesztési moratóriumot az Országgyűlés

a döntés értelmében egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak 2021. június 30-ig nem kell fizetniük a törlesztőrészleteket. A szabályozás szerint a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak nem kell jövő év június végéig fizetniük a hitel- és kölcsönszerződések törlesztőjét, illetve a pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek sem kell eleget tenniük. A döntés érvényes a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásokra is, dehogy pontosan mi határozza majd meg, hogy ki tartozik ebbe a csoportba, arról később határoz a kormány a parlament felhatalmazása alapján. A moratórium továbbra is csak a 2020. március 18. előtt között szerződésekre vonatkozik.

10:52 – Bulgária egyes vidéki régióiban válságosra fordult a helyzet

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál. Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon. A megyei járványtörzsek szerint az ország egyes régióiban válságosra fordult a helyzet, a kórházakban nincs elegendő férőhely a betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók erős kimerültségre és létszámhiányra panaszkodnak. Bulgáriában jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet a kormány november végéig meghosszabbított. (MTI)

10:10 – Százezer darab influenza elleni oltóanyagot adott a Sanofi az államnak

„Megállapodás született arról, hogy Magyarország koronavírus elleni védekezését támogatva az idei influenzajárványra allokált teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyag készletét a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adja át a Sanofi Pasteur” – írta keddi közleményében a vállalat azután, hogy hétfőn több lapban is megjelent: az állam felvásárolta a négykomponensű, várandós nőknek és 3 év alatti gyerekeknek is javasolt Vaxigrip Tetrát, amit így szélesebb körben lehet alkalmazni, mint hazai, háromkomponensű társát.

09:32 – Minden eddiginél több, 38 beteg halt meg

989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatokból az látszik, hogy 6332 tesztből több mint minden hatodik pozitív lett. Egy nap alatt 64 beteg került kórházba, a lélegeztetőgépeken lévő száma kilenccel nőtt.

08:52 Ismét átmeneti járványkórházzá alakítottak egy belgrádi sportcsarnokot

A koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt ismét átmeneti járványkórházzá alakították a belgrádi Stark Arénát, ahol szükség esetén 510 beteget tudnak ápolni. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 122-vel 36 282-re, a halálos áldozatok száma kettővel 778-ra nőtt. (MTI)

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

08:10 – Írországban szerda éjféltől újra bevezetik a kijárási korlátozásokat

Írországban az utóbbi két hétben megugrott az új koronavírus-fertőzéses esetek száma, ezért az ország az Európai Unióban elsőként újra bevezeti a kijárási korlátozásokat. Michael Martin miniszterelnök hétfőn este bejelentette, hogy járványügyi intézkedési terv legmagasabb, 5. fokozata lép életbe, vagyis megkérik az embereket, hogy maradjanak otthon, csupán testedzés és a legszükségesebb vásárlások miatt mozduljanak ki, de öt kilométernél nem messzebbre. A vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki. Mindenkinek otthonról kell dolgoznia, akinek csak a munkája megengedi. Az óvodák, iskolák azonban nyitva maradnak, a tanítás továbbra is személyes jelenléttel folyik majd. A 4,9 millió lakosú Írországban eddig 51 ezer emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött, és közülük 1852-en haltak meg. (MTI)

07:52 – A 7 milliárdos csúcs után bezuhant a hazai vadászat a járvány miatt

A 2019-20-as vadászidényben rekordnak számító 7 milliárd forintot hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, 2020-ban viszont teljesen bezuhant az ágazat a koronavírus-járvány miatt. A márciustól februárig tartó vadászati évet vizsgálva a 2019-20-as szezonban bérlövésért több mint hatmilliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokért pedig csaknem 900 millió forintot fizettek a külföldiek, ugyanez a mutató 2018-19-ben 5,4 milliárd és 796 millió volt. A 2020-21-es idény viszont sokkal rosszabb lesz, az évente érkező 25-30 ezer külföldi vadász jelentős része ugyanis nem jöhetett az országba: csak szeptemberben 53%-os visszaesés volt a gímszarvasokra kiadott engedélyekben. Az országos adatok is nagy zuhanást mutatnak, a 2019 első három negyedévében kiadott 18 241 engedéllyel szemben idén azonos idő alatt 11 144 engedélyt adott ki a vadászkamara, ez 38,1%-os csökkenés. Az aktuális vadászati év statisztikái még rosszabbak. Március 1-jétől október elejéig 6685 engedélyt adtak ki, a tavalyi azonos időszakban 13 577-et. (Világgazdaság)

07:34 – 40 millió fölött a fertőzöttek száma a világon

A világon már 40 344 310 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 117 539, a meggyógyultaké pedig 27 627 761 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 39 898 689 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 112 588, a meggyógyultaké pedig 27 420 679 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen, a legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol már 8 212 767 embert fertőzött meg, a halálos áldozatok száma pedig 220 110, emellett összesen 3 272 603-an gyógyultak meg. Indiában 7 550 273, Brazíliában 5 250 727 fertőzöttről tudni. (MTI)

07:05 – Kirúgták a vírusszkeptikus orvost a gyöngyösi kórházból

Kirúgták a gyöngyösi Bugát Pál Kórházból dr. Pócs Alfrédot, azt az ortopéd szakorvost, akitől koronavírus-tagadó nézetei és állításai miatt szeptemberben a Magyar Orvosi Kamara is elhatárolódott. Pócsot, aki az orvoskamara Heves megyei elnöke, október 6-án hívta be a kórház igazgatója, hogy elbocsátsa vírusszkeptikus nézetei miatt. Pócs jelenleg egy hónapos felmondási idejét tölti, viszont a salgótarjáni és ózdi kórházakban továbbra is dolgozik.

06:25 – 48 államban gyorsan romlik a járványhelyzet az USA-ban

Egyedül Missouriban és Vermontban javul a járványhelyzet az Egyesült Államokban, a másik 48 államban folyamatosan és gyorsan nő a fertőzöttek száma a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint. Az USA-ban, ahol 8,1 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek és 219 ezer fölé ért az áldozatok száma, jelenleg átlagosan napi 55 ezer új fertőzöttet regisztrálnak, ez a szám szeptember elején még 34 ezer volt, pénteken viszont már a 70 ezret is mgehaladta. Főleg Coloradóban, Észak-Dakotában, Észak-Karolinában, Idahóban, Indianában, Minnesotában, Nyugat-Virginiában, Új-Mexikóban, Wisconsinban és Wyomingban sok az új fertőzött. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!