Müller Cecília: Egy picit most másképp kell szeretnünk egymást

2020. október 20. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz időszak előtt állunk – mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília, elismerve, hogy nagyon megnőtt a halálos áldozatok száma és a vírus terjedésének sebessége.

Minden eddiginél több, 38 koronavírus-fertőzött beteg halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon, számuk ezzel 1211-re nőtt.

Az operatív törzset vezető Müller Cecília keddi tájékoztatójáig az előző nap folyamán 989 új fertőzést jegyeztek fel, az aktív fertőzöttek száma jelenleg 32 909 fő. 24 óra alatt 9651 tesztet végeztek, minden hatodik pozitív lett, ez növekedő arányt mutat, ami annak ellenére is jelzi a fertőzés gyorsuló terjedését, hogy a tesztkapacitás korlátai miatt sok fertőzés kimaradhat a statisztikából.

Az elmúlt 24 órában sajnos megnőtt a halálos áldozatok száma. „Számítottunk arra, amit már négy-öt héttel ezelőtt közöltünk, hogy a pandémia előrehaladtával az elhunytak száma is emelkedni fog. Ennek vagyunk tanúi most” – közölte Müller Cecília. Az operatív törzs vezetője három héttel korábban még úgy látta, hogy a napi 8-10 halálesethez kell hozzászokni. Ugyanakkor a következő naptól kezdve október 19-ig átlagosan 22 halálesetet regisztráltak.

Látványosan nőtt a fertőzöttek száma

Százezer főre vetítve a múlt héten 397 fő volt a betegek száma, ez a 42. hétre 488-ra nőtt – közölte Müller. Ez 18 százalékos növekedést jelent.

Az országban jelenleg 17 iskola 153 osztályában zajlik digitális oktatás. Az őszi szünetben az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítás jön. Ott, ahol fertőzést regisztráltak, a fertőtlenítéshez a honvédséget is igénybe fogják venni. „A cél a zavartalan működés.”

Idősebbek a fertőzöttek

Változott a korosztályok érintettsége is: a 40–49 évesek aránya 20 százalék, ami egy kicsit meghaladta a 20–29 évesek arányát. „A 65 felettiek is jobban érintettek, 15 százalékkal magasabb arányt képeztek a 42. héten” – mondta Müller.

„Az újonnan regisztrált pozitívak átlag életkora 44,4 év”, emelkedett a korábbi hetekhez képest.

A 14 év alatti fertőzöttek aránya továbbra is alacsony, 4,6 százalék.

Müller Cecília szerint a testnevelésórák az iskolák tornatermeiben is megtarthatók, nem csak szabadtéren. Sőt, kifejezetten fontos, hogy a mozgás ne maradjon el zárt térben sem. A tornatermek megfelelően nagyok, de a szellőztetést biztosítani kell – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos, aki szerint nagyobb szervezettséget inkább az igényel, hogy az öltözőkben ne legyen nagy a zsúfoltság.

Tolnában kevesebb az eset

A területi eloszlás nem hozott változást, arányaiban „a sűrűn lakott intézményben gazdag főváros vezet, 19,5 százalék az érintettség”, emellett Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is magasabb az arány. A legkevesebb fertőzést Tolna megyében regisztrálták, és a szomszédos Bács-Kiskun megyében is alacsony az esetszám – mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy az őszi szünetben továbbra is fokozott óvatossággal kell kezelni az idősebbeket, érdemes ügyelni a távolságra. „Egy picit most másképp kell szeretnünk egymást” – mondta az operatív törzs vezetője.

Ingyenes oltás influenza ellen

A kormány döntése alapján idén ingyenesen juthat mindenki influenza elleni vakcinához – közölte Müller. Az oltáshoz „a háziorvossal konzultálva, előzetes bejelentkezés alapján kerülhet sor”.

A 6-35 hónapos kisgyerekek esetében másfajta vakcináról van szó: akik közülük korábban nem kaptak oltást, azok két adagban kapják meg a vakcinát. Azok a 3 év alattiak, akiknek egy oltásuk már volt, most csak egy oltásra van szükségük.

Nemcsak a körzeti orvosokat, de az üzemorvosokat is ellátják az ingyenes vakcinával, „hogy minél védettebb legyen a lakosság az influenza ellen”. Müller Cecília, hangsúlyozta, hogy ez nem nyújt védelmet a koronavírussal szemben, de csökkenti az esélyét annak, hogy valaki mindkét vírussal egyszerre betegedjen meg, ami kockázatnövelő tényező lehet.

Megjelentek az álfertőtlenítő csalók

Kiss Róbert alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy felbukkantak olyan ismeretlenek, akik fehér ruhában, közösségi fertőtlenítés ürügyén akarnak bejutni lakóingatlanokba. Az alezredes elmondta: a fertőzött terület, a tömegközlekedési eszközök és a lakóházak fertőtlenítéséről az illetékes tisztifőorvos rendelkezik, és erről előzetesen értesítik az érintetteket. Amennyiben a lakosság arról értesül, hogy „ismeretlenek fertőtlenítési feladat teljesítésére jelentkeznek, amelyről az érintettek nem kaptak előzetes értesítést, kormányhivatal járványügyi hatóságával vagy az önkormányzattal vegye fel a kapcsolatot” – mondta Kiss Róbert.

Az elmúlt 24 órában 35 rendőri intézkedés volt a járványügyi intézkedések megsértése miatt tömegközlekedési eszközökön. A rendelkezés hatályba lépése óta erre 550 esetben került sor, főként maszkviselési szabályok megszegése miatt.

Boltokban, egyéb intézményekben a maszkviselési előrások megsértése miatt eddig 966 esetben intézkedtek az elmúlt 24 órában 28 alkalommal. Hat esetben szabálysértési feljelentést is tettek.

Hatósági házi karanténnal kapcsolatban 11 275 ellenőrzés volt 24 óra alatt. Hétfő óta 3292 karantént rendeltek el. Jelenleg 24 780 hatósági házi karantén van érvényben – mondta az alezredes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!