Százezer darab oltóanyagot adott a Sanofi az államnak

2020. október 20. – 09:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

„Megállapodás született arról, hogy Magyarország koronavírus elleni védekezését támogatva az idei influenzajárványra allokált teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyag készletét a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adja át a Sanofi Pasteur” – írta keddi közleményében a vállalat azután, hogy hétfőn több lapban is megjelent: az állam felvásárolta a négykomponensű, várandós nőknek és 3 év alatti gyerekeknek is javasolt Vaxigrip Tetrát, amit így szélesebb körben lehet alkalmazni, mint hazai, háromkomponensű társát.

A Sanofi közleményében az áll, hogy az együttműködéssel támogatják a kormány célját, miszerint a „különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára minél szélesebb körben biztosítsák az oltás nyújtotta védelmet az influenza ellen.”

„Az influenza elleni védettség a COVID-19 járvány védekezési szakaszában kulcsfontosságú. Szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy ebben a speciális helyzetben a védőoltást elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg, hiszen esetükben az influenza elleni védettség életmentő is lehet” – idézték dr. Labancz Lászlót, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjét. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt most kiemelkedően nagy igény van az influenza elleni védőoltásra, és a leginkább veszélyeztetettek védettségének biztosítása a legfőbb szempont.

Az együttműködés miatt a vakcina nem lesz elérhető idén a gyógyszertárakban, csak a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálaton keresztül lesz hozzáférhető október-novemberben. „Az ebből származó esetleges kellemetlenségek miatt a Sanofi Pasteur a lakosság és partnerei megértését és szolidaritását kéri” – írják.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass