Több lap szerint az állam felvásárolta az egyik influenza elleni oltóanyag teljes hazai készletét

2020. október 19. – 17:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla olvasói jelzések nyomán, többeket is arról értesített a Nemzetközi Oltóközpont, hogy az influenza elleni oltás külföldről megrendelt kontingense a hét elején megérkezett az országba, azonban kormányzati okokra hivatkozva megállította a szállítást a gyártó. Bár a neve alapján másra is lehet következtetni, a Nemzetközi Oltóközpont egy magáncég.

Múlt heti cikkünk idején még csak annyit lehetett tudni, hogy valószínűleg a kormányzat is szeretne részt kapni a várandósoknak és 3 év alattiaknak is javallott négykomponensű (négy vírus ellen védelmet gyújtó) Vaxigrip Tetra vakcina-keretből, ugyanis a gyártó szerint ezt szélesebb körben lehet alkalmazni, mint a háromkomponensű magyar, 3Fluart oltóanyagot.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy a kormány milyen mennyiségben foglalna be az injekcióból, ám most a 24.hu azt írta, hogy az állam

a teljes magyarországi készletet felvásárolta ebből az oltóanyagból,

így pedig sem a gyógyszertárakba, sem a magán oltóközpontokba nem kerülhet a Sanofi által gyártott influenza elleni vakcinából – erősítette meg a Nemzetközi Oltóközpont a lapnak, és kérdésre hozzátették, biztos, hogy százezeres nagyságrendű vakcináról van szó. A Hvg.hu is írról írt, hogy az állam a Vaxigrip teljes készletét felvásárolta.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Sanofinak, amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

A Nemzetközi Oltóközpont még nem tudja, milyen oltóanyagot alkalmaznak majd az eddigi helyett, de már elkezdték keresni, melyik nemzetközi cégtől lehet hasonlót rendelni. Ugyanakkor nincs könnyű dolguk, mert külföldön is megnőtt a kereslet az oltás iránt.

A Népszavának Asztalos Andrea, a Sanofi kommunikációs igazgatója a hétvégén azt mondta, hogy nemrég megkeresést kaptak az országos tisztiorvostól, hogy szeretnék megvásárolni a cégüknél rendelkezésre álló vakcina mennyiséget a veszélyeztetett célcsoportok számára.

„A kontingens átadásáról most zajlanak a tárgyalások, ha megkötjük a szerződést – mondja – a magyar kormánnyal, akkor a patikákban nem lesz megvásárolható a vakcina. Az oltóanyag ugyanis limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat a cég nem is tud többet szállítani”

– mondta Asztalos Andrea.

A Sanofi kommunikációs igazgatója a Népszavának a hétvégén azt mondta, a Vaxigrip Tetra limitált mennyiségben áll rendelkezésre, és miután a gyártása hosszú folyamat, a cég nem is tud többet szállítani belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!