Megállították az import influenza oltóanyag-kiszállítást

2020. október 16. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több olvasónk is írt lapunknak, hogy oltási előfoglalásuk után nyugtalanító értesítést kaptak a Nemzetközi Oltóközponttól. Az értesítés szerint az influenza elleni oltás külföldről megrendelt kontingense a hét elején megérkezett az országba, azonban kormányzati okokra hivatkozva megállította a szállítást a gyártó.

Olvasónk képernyőfotója az értesítésről
Olvasónk képernyőfotója az értesítésről

Mint a magán oltóközpontoktól megtudtuk, a történtek hátterében az állhat, hogy a kormányzat is szeretne részt kapni az importvakcina-keretből, a Vaxigrip Tetrát ugyanis a gyártó szerint szélesebb körben lehet beadni, mint a magyar 3Fluart oltóanyagot. (Beolthatnak vele 3 évesnél fiatalabb gyermekeket, olyan krónikus betegségben szenvedőket, akiket a magyar vakcinával nem, és terhes nőknek sem ajánlanak előtte orvosi konzultációt.)

Érdemes tudni, hogy influenza oltást az állami mellett magán oltóközpontok is adnak. A különbség a kettő között az, hogy az állami oltást ingyen kapják meg most az igénylők, míg a magán oltóközpontokban fizetni kell érte 4-5 ezer forintot (viszont ott kiszámíthatóan és gyorsan le is rendezik az oltást). A magán oltóközpontoknak szállító importőrök az év elején adták le a rendelést az import vakcinára és ez alapján érkezett most Magyarországra százezres nagyságrendben a külföldi oltóanyag.

Mivel a szélesebb körben használható import vakcina nagyon gyorsan elfogyna, és félő, hogy egyes igénylőcsoportok számára nem maradna, ezért lépett közbe a kormány. Információink szerint hétfőre derül ki, hogy a teljes import vakcinakeretből pontosan mekkora részre tart igényt az állam – hogy az érintett csoportok véletlen se maradjanak ki az oltásból –, és mennyi marad a magán oltóközpontoknál.

Az ügyben keressük az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát.

Az influenza oltás iránt akkor ugrott meg a kereslet Magyarországon, amikor Szlávik János, az Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa úgy nyilatkozott, hogy különösen fontos a covid rizikócsoportba tartozók megvédése az influenzától, nemzetközi megfigyelés szerint ugyanis megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben. Szlávik szerinte az influenza elleni védőoltások megbízhatóak, biztonságosak, azokat csak a lázas, beteg, illetve az oltásra allergiás embereknek nem szabad beadni.

Az influenza elleni védőoltás október 20-ától lesz elérhető a háziorvosoknál. Az oltásnál elsőbbséget élveznek a krónikus betegek, szívbetegek, idősek, és az egészségügyi dolgozók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!