Június 30-ig meghosszabbították a törlesztési moratóriumot

2020. október 20. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett hiteltörlesztési moratóriumot kedden az Országgyűlés, a döntés értelmében egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak 2021. június 30-ig nem kell fizetniük a törlesztőrészleteket.

A képviselők 166 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát, írja az MTI.

A szabályozás szerint a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak nem kell jövő év június végéig fizetniük a hitel- és kölcsönszerződések törlesztőjét, illetve a pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek sem kell eleget tenniük.

A döntés érvényes a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásokra is, dehogy pontosan mi határozza majd meg, hogy ki tartozik ebbe a csoportba, arról később határoz a kormány a parlament felhatalmazása alapján.

A moratórium továbbra is csak a 2020. március 18. előtt között szerződésekre vonatkozik, a a meghosszabbításból kimaradókra hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig. Ugyanakkor a törvény továbbra is lehetőséget biztosít az adósnak az eredeti szerződési feltételek szerinti törlesztésre is.

>>> A Telex további friss cikkeiért pedig kattintsanak ide <<<

A moratórium meghosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is. A babaváró kölcsönök esetében az állami garancia kezességvállalási díját a fizetési moratórium időtartama alatt elengedik, az adósoknak nem keletkeznek költségei a halasztás miatt. A fentiek mellett az újabb fizetési moratórium hatályát kiterjesztették a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozó adósokra is.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A halasztás lejárta után a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!