Durva negatív rekord Franciaországban: 30 ezer új fertőzött egy nap alatt

2020. október 15. – 07:24

frissítve

Durva negatív rekord Franciaországban: 30 ezer új fertőzött egy nap alatt
Fotó: Visit Berlin

Másolás

Vágólapra másolva

23:19 – Utazási figyelmeztetést adott ki több európai országra Dánia

Utazási figyelmeztetést adott ki Dánia a többi között Bulgáriára, Olaszországra és Lengyelországra – közölte a skandináv ország külügyminisztériuma csütörtökön. A rendelkezés értelmében Dánia hatóságai arra kérik az ország állampolgárait, hogy ne utazzanak az említett országokba, ha az nem nélkülözhetetlen. Az utazási figyelmeztetés szombaton lép hatályba. A döntés a szomszédos Svédország 11 régiójára, valamint Liechtensteinre, Litvániára, San Marinóra és a Vatikánvárosra is kiterjed. A dán kormány korábban azt tanácsolta állampolgárainak, hogy kerüljék a nem alapvetően szükséges utazást Nagy-Britanniába, Horvátországba, Franciaországba, Magyarországra, Hollandiába, Spanyolországba és Svájcba a növekvő fertőzési mutatók miatt. (MTI)

20:20 – Negatív rekord Franciaországban: 30 ezer új fertőzött egy nap alatt

A koronavírus év eleji megjelenése óta nem regisztráltak olyan sok új fertőzöttet Franciaországban, mint csütörtökön. Az Euronews azt írja: az adatot Jean Castex francia miniszterelnök osztotta meg Twitterén. A koronavírus terjedésének nemzetközi adatait mutató Worldometers szerint Franciaországban 30 621 új fertőzöttet regisztráltak. A 66 milliós ország ezzel a világon a harmadik helyen áll az új fertőzöttek számában a jóval nagyobb lakosságú, 328 milliós USA (33 699 új eset) és a csúcstartó, 1,3 milliárd lakosú India után (59 924 új eset). Hasonló rekordok dőltek meg Olaszországban, Németországban, Lengyelországban vagy Hollandiában.

19:30 – Lengyelországban szombattól határozott szigorítások jönnek

Lengyelországban szombattól határozottan szigorítanak a járványintézkedéséken. Az ország nagy részét, ezen belül Varsót a legveszélyeztetettebb zónának minősítik, ahol a középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be. A boltokban egyszerre legfeljebb annyi ember tartózkodhat, amennyi a működő pénztárak ötszöröse. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, minden második asztal lehet foglalt. A tömegközlekedésben az ülőhelyek felét szabad elfoglalni. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter csütörtökön azt mondta: szombattól a 380 lengyelországi járás, illetve járásstátusú város közül 152 kerül a legszigorúbb intézkedéseknek alávetett, „piros” zónába. Az ilyen övezetnek a főváros, Varsó, valamint 11 vajdasági város is számít. (MTI)

19:21 – Szlovákiában a köztereken is maszkot kell viselni

Új óvintézkedések léptek életbe csütörtökön Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezésére, országszerte kötelező lett például a szájmaszkok viselése a köztereken is. A tömegrendezvéneket már korábban betiltották, és korlátozták a bevásárlók számát az üzletekben. Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokat és a drogériákat a nyugdíjasoknak tartják fenn. Zárva tartanak a mozik, a színházak és az élményfürdők, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt. Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban csak nézők nélkül folytatódnak. A középiskolák már hétfőn bezártak, és áttértek a távoktatásra. Szlovákiában a múlt héten ugrottak meg meredeken a koronavírus-járvánnyal összefüggő számok. (MTI)

18:59 – Éjszakára több francia nagyvárosban kijárási tilalmat rendelnek el

Kilenc nagyvárosban – köztük Párizsban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben – este 9 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalmat vezet be a francia kormány a járvány erősödése miatt. Ebben az időszakban a boltoknak és a nyilvános helyeknek is be kell zárniuk. Az intézkedés 20 millió franciát érint, és várhatóan 6 hétig tart majd. Aki megszegi az előírásokat, azt 135 euróra büntethetik a rendőrök. Arról még egyeztetnek, hogy mi lesz a színházi előadásokkal, mert azok rendszerint 9 óra után érnek véget. A szerdán kihirdetett egészségügyi vészhelyzet viszont az egész országra vonatkozik: tilos lesz nyilvános helyen magánrendezvényeket tartani, így például bulikat, lagzikat sem szabad rendezni. (MTI)

17:50 – Nem lesz népszavazás az ingyenes koronavírus-tesztről

A DK politikusa adta be magánszemélyként a kérdést, A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elkaszálta.

17:43 – A koronavírus miatt csökkent a légszennyezettség, ami több tízezer ember idő előtti halálát előzheti meg

Brit tudósok szerint februárban és márciusban Kínában példátlanul, 29,7 százalékkal, Európában február 21. és május 17. között 17,1 százalékkal csökkent a finomszemcsés légszennyezés mértéke

17:26 – Megint karanténba került az Európai Bizottság elnöke

Elhagyta a csütörtök kora délután kezdődött kétnapos uniós csúcstalálkozót és önkéntes karanténba vonult Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miután egyik munkatársáról kiderült, hogy megfertőződött koronavírussal.

16:49 – A balassagyarmati kórházban már naponta több covidost gyógyítanak, mint tavasszal 3 hónap alatt

A kórházban 85 normál és 40 intenzív ágyon tudják fogadni a betegeket. A szerdai helyzet az volt, hogy a kórház fertőző osztályán már 74 koronavírusos beteget kezeltek, közülük 9-en voltak intenzív ellátás alatt, ezenkívül 7 fertőzésgyanús beteget is gyógyítottak.

15:26 – Biden alelnökjelöltje nem kampányol, mert ketten is vírusosak a közelében

Kamala Harris nem utazik, mert a személyzetében ketten is pozitívak lettek a teszten. Egyikőjük a demokrata alelnökjelölt kommunikációs igazgatója (CNN)

14:50 – Számos, sosem diagnosztizált fertőzött súlyosabb szövődményekkel küzd, mint akiket heteken át kellett lélegeztetni

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik a brit országos egészségügyi kutatási intézet (National Institute for Health Research, NIHR) kutatása szerint, amit az MTI szemlézett. Sokan élhetnek hosszan tartó tünetekkel, noha a legtöbb fertőzöttnek azt mondják, két hét alatt meggyógyulnak a betegség enyhébb, három hét alatt a súlyosabb formájából. Elaine Maxwell, a jelentés szerzője elmondta, hogy korábbi feltételezés szerint a súlyos Covid-betegeknek vannak a legkomolyabb tüneteik, az alacsony kockázatú csoportokba tartozókat a hosszú távú tünetek is kisebb mértékben érintik. A kutatás bizonyította, hogy ez nem igaz. „Megtudtuk, hogy számos, sosem diagnosztizált fertőzött súlyosabb tünetekkel küzd, mint akiket heteken át kellett lélegeztetni”.

14:13 – Huszonnégy koronavírus-fertőzöttet találtak a Mohácsi Kórház belgyógyászatán

2 orvos, 7 beteg és 15 ápoló, illetve egyéb munkakörben alkalmazott dolgozó PCR-tesztje lett pozitív a Mohácsi Kórház belgyógyászatán – erről a kórház igazgatója, dr. Csizmadia Csaba számolt be Mohács polgármesterének. A betegek a kijelölt ellátócentruba kerültek, a kontaktnak minősített dolgozók karanténban vannak. Az osztáy valamennyi dolgozóját és betegét tesztelték ezután, az első teszteredmény mindenkinél negatív lett. „Az új felvételes belgyógyászati jellegű betegek ellátását átmenetileg a Komlói Egészségcentrum (belgyógyászat), valamint a Pécsi Tudományegyetem (gasztroenterológia) végzi, mindaddig amíg a második teszt megérkezése és a záró fertőtlenítések után, meg nem tudjuk nyitni újra a belgyógyászati osztályt.” A Telex értesülései szerint az osztályt nem zárták be, az addigi, negatív PCR-tesztes beteget továbbra is ellátják a belgyógyászaton. Más területen zavartalan az ellátás. (Pávkovics Gábor / Facebook)

13:30 – Müller Cecília: 50-70 százalékos a covidos betegek ellátására kijelölt fővárosi kórházak telítettsége

Az elmúlt 24 órában elhunyt 29 beteg mindegyike súlyos egészségügyi problémával küzdött már évek óta – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Újságírói kérdésre beszélt arról is, hogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt három fővárosi kórház telítettsége most 50-70 százalék között van, amikor elérik a 80 százalékos telítettséget, belépnek majd a második körös ellátóhelyek is.

12:50 – Ötperces koronavírus-gyorstesztet fejlesztettek brit kutatók

Legfeljebb öt perc alatt képes lesz kimutatni a koronavírus-fertőzést az a gyorsteszt, amit az Oxfordi Egyetemen fejlesztettek ki, és ami a kutatók reményei szerint legkésőbb jövő nyár táján forgalomba is kerülhet. Tájékoztatásuk szerint a tömeges szűrésre is alkalmas lehet reptereken vagy üzletekben, és hatékony segítséget nyújthat a koronavírustesztelésben jövő télen. Noha a tesztet a kutatók megbízhatónak tartják, a Reuters híre szerint még mindig nem ad olyan pontos eredményt, mint a PCR-tesztek. (Reuters)

12:35 – Újabb szigorítások jönnek Londonban

Az esetszámok folyamatos emelkedése miatt szombattól újabb megkötéseket vezetnek be Londonban és Essexben, aminek értelmében tilos lesz az ott élőknek zárt térben találkozni olyanokkal, akikkel nem élnek egy háztartásban. Londonban most 100 000 főre 100 beteg jut, és a polgármester szeretné megelőzni, hogy a tavaszi súlyos esetszámot. A szigorítás értelmében az éttermeknek és puboknak este 10 órakor be kell zárniuk, és hat főnél több egyszerre nem gyülekezhet az utcákon. (BBC)

11:30 – Tábori kórházat építenek Prágában, újabb rekord a napi fertőzések számában

Tábori kórházat építenek Prágában a koronavírussal fertőzött betegek befogadására: az ötszáz ágyas intézmény építését szombaton kezdi el a hadsereg a cseh főváros északi részén fekvő Letnany kiállítási területen – jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke csütörtökön Prágában. „A kórházi pótkapacitás létrehozását a járvány terjedésének kedvezőtlen prognózisa tette szükségessé” – mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Brüsszelbe az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára. Csehországban csütörtökön 9544 új, koronavírussal fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám. (MTI)

09:53 – WHO: lehet, hogy a fiatalok és egészségesek 2022-ig nem kapnak oltást

Noha már több oltóanyag tesztelését is leállították, Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet vezető kutatója bízik abban, hogy 2021-re lesz elérhető vakcina a koronavírus-fertőzés ellen – ugyanakkor úgy véli, az csak limitált mennyiségben áll majd rendelkezésre, ezért megeshet, hogy a fiataloknak és az egészségeseknek egészen 2022-ig várniuk kell majd az oltásra. Mint mondta, abban a legtöbben egyetértenek, hogy elsőként az egészségügyi dolgozóknak és a frontvonalban harcolóknak kell majd megkapniuk az oltást, közülük is először a legveszélyeztetettebbeknek, majd az időseknek, és így tovább. Hozzátette, az utóbbi időben tapasztalt emelkedő számokkal együtt számítani lehet rá, hogy a halálozási ráta is emelkedni fog. (The Guardian)

09:32 – Merkel: robbanásszerűen emelkedik a fertőzések száma Németországban

Már nem csupán fenyegető veszély, hanem tény, hogy robbanásszerűen, exponenciálisan növekedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban – jelentette ki Angela Merkel kancellár szerda este Berlinben.A kancellár hangsúlyozta, hogy fel kell tartóztatni a járványt, nemcsak az egészségügyi ellátórendszer védelme érdekében, hanem mert Németország nem engedhet meg magának még egy gazdasági leállást. Szerdán a tartományi kormányfők és a kancellár megállapodott a legfertőzöttebb térségekben (pl. Berlin, Bréma) alkalmazandó új szabályokról: ezek alapján korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását (23 órakor kell zárniuk), és a nem egy háztartásban élők találkozását (legfeljebb tíz fő vehet részt egyszerre ezeken). Merkel hozzátette: ezek után kb. tíz nap múlva lehet majd felmérni, mennyire hatásosak az intézkedések. (MTI)

08:58 – Még sosem haltak meg ennyien koronavírus-fertőzöttként egy nap alatt Magyarországon

950 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 41 732 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 29 idős krónikus beteg, ez az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a járvány kezdete óta Magyarországon. Így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 43 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen – írja csütörtökön a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

08:48 – Berlinben hirdetésben intenek be azoknak, akik nem viselnek maszkot

Közös kampányt indított a maszkviselésért a német főváros turisztikai szervezete, a Visit Berlin és a várost irányító szenátus: ennek részeként a helyi lapokban egy középső ujját mutató, maszkot viselő idős asszony üzeni mindenkinek, hogy maszkot hordani márpedig kell. A kampány kedden indult, ekkor jelent meg először az idős asszony képe az újságokban, és aztán azt felkapta a közösségi média. Christian Tänzler, a Visit Berlin szóvivője azt mondta, a hirdetés arra szolgál, hogy emlékeztesse az embereket: tartsák be a szabályokat a városban, azok ugyanis, akik nem teszik, az idősek és a veszélyeztetettek életét kockáztatják ezzel. Szerették volna, ha felfigyelnek az üzenetre, ezért választottak provokatív közlésmódot, tette hozzá. A figyelemfelhívás többet tetszését sem nyerte el. (BBC)

07:20 – 38,4 millió felett a fertőzöttek száma világszerte

A világon 38 441 934 embernél regisztrálták a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 1 091 439, a gyógyultaké pedig 26 596 369 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök kora reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 38 066 000 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 085 396, a gyógyultaké pedig 26 391 517 volt. A legtöbb koronavírusos beteget az Egyesült Államokban tartják nyilván, itt 7 916 118 fertőzöttet regisztráltak eddig, 216 858-an haltak meg, 3 155 794-en meggyógyultak. A második legfertőzöttebb ország India (7,2 millió beteg), a harmadik Brazília (5,1 millió fertőzött). (MTI)

06:18 – Már 40 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg Törökországban

A járvány kezdete óta több mint 40 ezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Törökországban, és összesen 107-en bele is haltak. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerint főleg az utóbbi időben növekedett meg a fertőzések száma egészségügyisek körében. Az országban egy nap alatt 1671-en betegedtek meg, és 57-en elhunytak. A tárca összesítése szerint közel 341 ezer az igazolt fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig 9 ezernél is több.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

(Borítókép: Mintavétel a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!