Még sosem haltak meg ennyien koronavírus-fertőzöttként egy nap alatt Magyarországon

2020. október 15. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

950 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 41 732 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 29 idős krónikus beteg, ez az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a járvány kezdete óta Magyarországon.

Így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 43 százaléka, a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen – írja csütörtökön a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

A magyar koronavírus-fertőzésről szóló részletes grafikonjainkat ide kattintva nézheti meg.

Szerdán emelkedett 1000 fölé azok száma Magyarországon, akiknek a halála egyéb alapbetegségek mellett összefüggésbe hozható a koronavírussal. Ahogy ebben az összeállításunkban olvashatta: a korcsoportok szerinti bontásban a 85 év felettiek vannak a legtöbben. A legfiatalabb elhunyt 21, a legidősebb 103 éves volt, az átlagéletkoruk 76 év volt.

A fertőzések száma folyamatosan emelkedik, de nem mindenhol egyformán az országban. Kimutathatóan emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a debreceni és nyíregyházi szennyvízben, Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban viszont csökkent. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az RTL Klub Híradója egy birtokukba került kormányzati dokumentum alapján kedden arról számolt be, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ október elején úgy kalkulált: egy hónap alatt megduplázódik, 18-19 ezerről 38-40 ezerre emelkedik a koronavírussal fertőzött aktív betegek száma.

Járványvédelmi okokból csak a zászlófelvonást és a Becsületrend átadását tartja meg a kormány az 1956-os megemlékezésekkor. A kormány az október 23-i ünnepi programok szervezése kapcsán arra kéri az állami szerveket és az önkormányzatokat, hogy kerüljék a sok embert mozgató rendezvényeket.

Jó hír, hogy megkapta a hatósági engedélyt, és megkezdődhet a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálata. A remdesivir az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a Covid-19 ellen.

Zajlik a versenyfutás a világban a vakcina fejlesztésében. Vlagyimir Putyin orosz elnök már a második orosz koronavírus-vakcinát jelentette be, de nem árt az óvatosság: már a harmadik gyógyszergyártó függesztette fel a Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését.

Olaszországban a járvány februári kezdete óta nem volt olyan sok új fertőzött, mint szerdán, az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a hétezret. Romániában a súlyos betegeknek fenntartott kórházi ágyak kétharmada már foglalt. Franciaországban sem jó a helyzet: Párizsban és több francia városban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!