Már a második koronavírus elleni orosz vakcinát is bejegyezték

2020. október 14. – 18:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette a koronavírus elleni második orosz vakcina bejegyzését Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja az MTI.

A második oltóanyagot, az EpiVacCorona elnevezésű vakcinát a novoszibirszki Vektor Állami Biológiai és Virológiai Központ állította elő. Putyin arról is beszélt a tévében közvetített szerdai kormányülésen, hogy közeledik a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja által fejlesztett harmadik vakcina is.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Az elnök közölte, hogy a járvány elleni védekezés két kulcsszereplőjét, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest és Anna Popovát, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét a Vektor vakcinájával oltották be. Szorgalmazta az első két orosz vakcina tömeggyártásának felfuttatását, hogy mielőbb a gyógyszertárakba kerüljenek.

Golikova elmondta, hogy a szeptember 30-án szabadalmaztatott EpiVacCorona az elsőként, a Gamaleja Intézet által augusztus 11-én bejegyeztetett Szputyik V vakcinával szemben nem egy újabb adenovírus alapú vektorvakcina, hanem egy szintetikus platformon előállított peptidvakcina, amelynek segítségével az immunrendszer megtanulja azonosítani majd semlegesíteni a vírust.

Kockázatos gyorsaság

A Covid-19 járvány alatt engedélyezett orosz gyakorlatban az oltóanyag tesztelésének harmadik, tömeges klinikai fázisa a hivatalos (feltételes) bejegyzést követően kezdődik csak meg. Golikova azt mondta, a Vektor hamarosan legyártja az első 60 ezer adag vakcinát, amellyel 40 ezer – köztük 150 60 évnél idősebb – önkéntest oltanak majd be. A miniszterelnök-helyettes szerint az oroszországi Covid-19-helyzet nyugtalanító, de irányítható, és a két vakcina megjelenése után nincs szükség az eddig bevezetett korlátozásokon felüli újakra.

Az oroszországi – és hasonló okokból a kínai – vakcinafejlesztés az elmúlt hónapokban sok kritikát kapott, amiért a biztonságossági szempontot háttérbe szorítva, a minél gyorsabb bevethetőség érdekében csak az éles alkalmazás után folytatják le az oltóanyagok utolsó tesztfázisát. Külföldi kutatók pedig már az orosz oltásról beszámoló tanulmányokat is problémásnak találták.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 231-gyel 1 340 409-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez új abszolút rekord a Covid-19-járvány kezdete óta, és a napi növekmény először haladta meg a 14 ezret. Az aktív esetek száma 6072-vel 277 499-re nőtt. A halálos áldozatoké 239-cel 23 205-re, a betegségből felépülteké pedig 7920-szal 1 039 705-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 51,5 millió laboratóriumi tesztet végeztek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!