Mi látszik ezer koronavírusos halott adataiból?

2020. október 14. – 16:02

Mi látszik ezer koronavírusos halott adataiból?

Másolás

Vágólapra másolva

Mérföldkőhöz érkezett a járvány Magyarországon, az elmúlt 24 órában ugyanis átlépte az ezret a koronavírusos elhunytak száma. Egész pontosan a járvány kezdete óta összesen 1023 elhunytnál igazolták a koronavírus jelenlétét. Az első képen jól látszik, hogy az elhunytak számának változását bemutató görbe először az első hullám idején, áprilisban és májusban volt meredekebb, ezután sokkal laposabbá vált, hiszen nyáron sokkal kisebb mértékben emelkedett a járványhoz köthető halálozások száma. Szeptemberben, a második hullám kibontakozásakor pedig ismét meredek emelkedésbe kezdett, jelenleg is ebben a fázisban tartunk.

Az összes elhunyt számának alakulása
Az összes elhunyt számának alakulása

Fontos, hogy nagyon sok elhunytnál nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a koronavírus-fertőzés volt az elsődleges halálok, az azonban biztosra vehető, hogy a haláluk pillanatában mindegyikük koronavírusos volt, a fertőzés is a halálokok között szerepel.

A hivatalos kormányzati oldal, a koronavirus.gov.hu adatai alapján a döntő többségüknek a koronavírus-fertőzés mellett volt legalább egy alapbetegsége, sokaknak nem is csak egy, hanem három-négy, vagy még több is. Az elhunytak valamivel több mint három százalékánál viszont nincs adat arról, hogy valamilyen krónikus betegségük lett volna. Az alapbetegségeknél leggyakrabban a magas vérnyomást tüntették fel, ez az elhunytak több mint felénél ott van. A leggyakoribbak közé tartoznak még a különböző szívbetegségek, szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, a tüdővel kapcsolatos betegségek és a daganatos betegségek is.

Az adatok közötti keresést, a pontos feldolgozást rendkívül megnehezíti az, hogy nem egy szigorú, egységes szisztéma szerint töltik fel az adatokat. Az egyes betegségek hol magyar, hol latin nevükön szerepelnek, ráadásul sok a rövidítés, a betűszó is. És az is látszik, hogy az adatok feltöltői például nem egy legördülő menüből választják ki a betegségtípusokat, hanem valószínűleg kézzel pötyögik be, mert sajnos elírások, helyesírási hibák is vannak szép számmal, a magas vérnyomás kifejezést például legalább ötféleképpen írták.

Az első ezer elhunyt korfáján jól látszik, hogy a koronavírus elsősorban valóban az idősebb emberekre jelent nagy veszélyt, a korcsoportok szerinti bontásban a 85 év felettiek vannak a legtöbben.

A koronavírusos elhunytak összesített korfája
A koronavírusos elhunytak összesített korfája

A legfiatalabb elhunyt 21, a legidősebb 103 éves volt, az átlagéletkoruk 76 év volt. A hivatalos adatokból még annyit tudunk, hogy 44 százalékuk budapesti volt.

A nemenkénti bontásnál azt láthatjuk, hogy a legtöbb korcsoportban több férfi halt meg, mint amennyi nő, ez alól csak a 75-79 közöttiek, és főként a 85 felettiek jelentenek kivételt, ezekben több a női elhunyt.

A koronavírusos elhunytak nemenkénti korfája
A koronavírusos elhunytak nemenkénti korfája

Az első ezer elhunyt adatait bemutató részletesebb grafikonokért kattintson ide!

Magyarország Európa sereghajtói közé tartozik a koronavírus második hullámában, pedig a miniszterelnök szerint állig felfegyverkezve vártuk a járványt. A kormány a teszteléssel kapcsolatban állandóan a WHO protokolljára hivatkozik, miközben világosan látszik, hogy a magyar hatóságok más utat járnak, mint a többi európai ország, ezzel bővebben ebben a videóban foglalkoztunk.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápoló lát el egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!