Számos, sosem diagnosztizált fertőzött súlyosabb szövődményekkel küzd, mint akiket heteken át kellett lélegeztetni

2020. október 15. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik a brit országos egészségügyi kutatási intézet (National Institute for Health Research, NIHR) kutatása szerint, amit az MTI szemlézett. Sokan élhetnek hosszan tartó tünetekkel, noha a legtöbb fertőzöttnek azt mondják, két hét alatt meggyógyulnak a betegség enyhébb, három hét alatt a súlyosabb formájából.

A LongCovidSOS brit betegcsoporttól nyert adatok szerint:

  • a Covid-19-betegek 10 százaléka a betegség után három héttel sem érzi jól magát
  • öt százalékuk akár hat hónapig is beteg marad.

A szakemberek a legfrissebb kutatások elemzése és egy támogató csoport 14 tagjával készített Facebook-interjúk alapján azt találták, hogy

a visszatérő tünetek a légzést, az agyat, a szívet, az érrendszert, a vesét, a bélrendszert, a májat és a bőrt, tehát nagyjából az egész szervezetet károsítják.

Négy csoportra osztották a hosszú idő után is jelentkező tüneteket, az elsőbe a tüdő és a szív problémáit, a másodikba az intenzív ellátás után fellépő panaszokat, a harmadikba a vírusfertőzés utáni kóros fáradtságot, a negyedikbe a Covid-19 nem múló tüneteit sorolták. A hosszú betegségtől szenvedők közül többeket kórházban kellett kezelni súlyos tüneteik miatt, másoknak azonban enyhe fertőzése lehetett, se tesztjük, se diagnózisuk nem volt.

„Egyre világosabb, hogy néhány fertőzöttnél a Covid-19 hosszú betegséget jelent. Egyeseknek ez a kórházi ápolás utáni rehabilitációhoz kapcsolódik, de mások, akik a fertőzés elején otthon kezelték a tüneteiket, egyre súlyosabb tünetekről, életük teljes megváltozásáról számolnak be” – írták a kutatók.

Elaine Maxwell, a jelentés szerzője elmondta, hogy korábbi feltételezés szerint a súlyos Covid-betegeknek vannak a legkomolyabb tüneteik, az alacsony kockázatú csoportokba tartozókat a hosszú távú tünetek is kisebb mértékben érintik. A kutatás bizonyította, hogy ez nem igaz.

„Megtudtuk, hogy számos, sosem diagnosztizált fertőzött súlyosabb tünetekkel küzd, mint akiket heteken át kellett lélegeztetni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!