Müller Cecília: 50-70 százalékos a covidos betegek ellátására kijelölt fővárosi kórházak telítettsége

2020. október 15. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 24 órában elhunyt 29 beteg mindegyike súlyos egészségügyi problémával küzdött már évek óta – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a 29 beteg kétharmadának szív- és érrendszeri problémái voltak, elsősorban magas vérnyomás jelentkezett náluk, de volt köztük daganatos és diabéteszes beteg is, ezek az alapbetegségek egyébként a leggyakoribbak közé tartoznak a járvány kezdete óta elhunyt 1052 ember esetében is.

Növekszik a gyógyultak száma is, már 12 628-an kigyógyultak a betegségből. A tisztifőorvos szerint előfordul, hogy a meggyógyult betegek még hetekig pozitív tesztet produkálnak, holott már nem is fertőzőek. Müller szerint ha valakit gyógyultnak nyilvánítanak az orvosok, akkor az a teszteredményektől függetlenül annak számít, onnantól már mehet közösségbe.

50-70 százalékon vannak a kórházak

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a koronavírusos betegek ellátására kijelölt három fővárosi kórház telítettsége most 50-70 százalék között van, amikor elérik a 80 százalékos telítettséget, belépnek majd a második körös ellátóhelyek is.

Az elmúlt napokban reklámoztak egy orrsprayt, azzal a szöveggel, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen, ez kísérleti stádiumban, kutatás alatt van, de klinikailag még nem bizonyított a hatása, ezért egyelőre senki ne használja – mondta a tisztifőorvos. Ez egyébként egy allergiagyógyszer, és „akár ártani is tudunk vele, ha túl gyakran használjuk”, kiszáradhat tőle az orr nyálkahártyája, ami kedvezhet a kórokozók megtelepedésének – tette hozzá.

Vannak olyan internetes oldalak, ahol vény nélkül árulnak koronavírus elleni gyógyszereket, köztük remdesivirt és favipiravírt is, de ezek egyelőre kizárólag intézményekben használhatóak, több még nincs is törzskönyvezve Magyarországon, semmiképpen nem szabad ilyet vásárolni, ezek mind bizonytalan eredetű szerek – hangsúlyozta Müller. Kérik, hogy aki ilyen hirdetést lát, tegyen bejelentést.

Ugyanez vonatkozik az interneten vásárolható tesztekre is, senki ne vegyen az interneten gyorstesztet, ezek használatához, kiértékeléséhez egyébként is szakavatott egészségügyi személyzet kell.

Már az orvosoknál az influenza elleni oltóanyag

Már kint van az üzemorvosoknál és a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag, ezzel a magas kockázati csoportokba tartozók mindenképpen oltassák be magukat – tanácsolta Müller. Szerinte ebbe egyrészt az idős emberek tartoznak, akiknek olyan időpontot kell találni az oltóanyag beadására, amikor nem találkoznak más betegekkel az orvosi rendelőkben; másrészt beletartoznak azok is, akik munkakörükből adódóan magasabb kockázatnak vannak kitéve.

Ilyen lehet minden olyan munka, amely során sok kontaktusnak van kitéve az illető, ide tartoznak például az egészségügyi dolgozók, a szociális intézmények munkavállalói, de például a rendőrök, vagy más hivatásos, illetve közfoglalkoztatott csoportokba tartozók is.

A tisztifőorvos most is elmondta, hogy az influenza elleni oltás nem véd meg a koronavírustól, de a kórokozók mindkét esetben ugyanazt a légúti területet támadják meg az emberi szervezetben, ezért érdemes az oltással csökkenteni a kockázatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!