Szembeszélben ingatlanozni sem könnyű

2022. július 1. – 04:58

Orosz Gergő
szenior portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Tudom, ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. Korábban kollégám fejtette ki véleményét a budapesti lakáspiaci befektetésekről, mint az infláció elleni védelem egyik jelenleg felkapott eszközéről. Egy másik cikk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy létezik egyéb olyan eszköz (nyilvános, nyílt végű befektetési alap) is, ami lehetővé teszi a lakossági befektetők számára, hogy közvetett módon fektessenek be az ingatlanpiacon.

Ha valaki lakossági befektetőként ingatlanba szeretné tartani a pénzét, akkor lényegében ez a két fő lehetősége van. (Vehet még esetleg ingatlanpiaci kitettséggel rendelkező részvényt, de ahhoz azért érdemes jól ismerni az adott céget, annak menedzsmentjét, szektorális és geográfiai kitettségét és főleg árazottságát.) Vagy maga vesz tehát befektetési céllal ingatlant vagy egy ingatlan befektetési alapba teszi a pénzét. Bármelyik esetet is választja, jó eséllyel hazai ingatlanpiaci kitettséget (és részben rövid magyar állampapírokat) vásárol.

A HOLDBLOG-on írtam a témában egy blogbejegyzést, amelyben részletesen kifejtettem, hogy mik azok a tényezők, amikre az ilyen döntések során érdemes figyelni. Mik határozhatják meg például a várható hozamot? Alapvetően a hazai viszonyokra koncentráltam, hiszen azoknak a befektetőknek, akik a jelenlegi bizonytalan környezetben (megugró infláció, jelentős tőzsdei korrekció idején) ingatlanba fektetnének – leginkább ez a releváns. Ebből az összeállításból itt a legfontosabb elemeket emelem ki – tömören indokolva, miért.

A hazai ingatlanok értékét a globális és a belföldi folyamatok is jelentősen befolyásolják

Akár a globális folyamatokat, akár a belföldi gazdasági tényezőket vizsgáljuk jelentősen megváltozott a környezet az elmúlt évek meredek ingatlanpiaci áremelkedést hozó időszakához képest. Mindezzel együtt az ingatlan, és ezen belül a lakóingatlan befektetések hosszú távon várhatóan valóban infláció feletti, azaz pozitív reálhozammal kecsegtetnek, hiszen kockázatos befektetések. Különösen alkalmasak lehetnek a reálérték megőrzésére hiperinflációs környezetben.

De ez nem jelenti azt, hogy hosszú évekig, évtizedekig ne teljesíthetnék alul a kockázatmentes hozamot, vagy az inflációt.

Erre nagyon sok példát és időszakot lehet felhozni a múltból úgy itthon, mint külföldön. Érdemes ezt döntésünk előtt figyelembe venni.

Inflációálló ingatlanbefektetések itthon?

Abban nagyrészt egyetértünk kollégáimmal, hogy nem a hazai lakóingatlan (lakás, ház, nyaraló, stb.) a legvonzóbb szegmens ezen a piacon. De milyen lehetőségekkel, várható hozammal és kockázattal szembesülnek azok a befektetők, akik nem lakó jellegű ingatlanokba (irodák, kereskedelmi Ingatlanok) szeretnének fektetni? Ezek a hazai magánbefektetők számára jellemzően a nyilvánosan vásárolható ingatlanalapokon keresztül érhetők el.

Mi biztosítja az értékállóságot ezeknél a befektetéseknél?

Ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni, hogy ezekkel az ingatlanalapokkal lehet-e reál(hozam)ot elérni érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezek az alapok nyíltvégű befektetési alapok. Így folyamatosan biztosítaniuk kell a ki- és beszállás lehetőségét (azt, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai szükség esetén bármikor el tudják adni a jegyeiket). Ennek fenntartása érdekében

jellemzően portfóliójuk 30-50 százaléka erejéig állampapírt tartanak és csak a fennmaradó részt fektetik ingatlanba.

Így az, hogy milyen real-, azaz infláció feletti hozamot érnek el két tényezőtől függ

  • milyen reálhozamot biztosít a hazai állampapírpiac, és mennyire hatékonyan használják majd ki azt itt kínálkozó lehetőségeket, illetve
  • miként teljesítenek a portfólió ingatlanbefektetései.

Mindkét tényező nagyon összetett. A blogbejegyzésben – amelyre már utaltam – részletesen elemeztem a megvizsgálandó területeket. Az ott követett szemlélet talán azok számára is tartalmaz hasznos szempontokat, akik lakáspiaci befektetéseik átértékelésén gondolkodnak.

Szembeszélben nehezebb

Nem zárom ki, hogy bármely befektetési szegmensen vagy szektoron belül lehet olyan eszközöket találni, ami a legzordabb körülmények között is képes jó hozamot elérni. Szerintem erre a legjobb példa az elmúlt fél év gyorsan változó világa és befektetési környezete, amely kiválóan rávilágít milyen nagy jelentősége van egy aktívan kezelt portfóliónak. Ezzel az írással csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy szembeszélben sok tevékenységet nehezebb végezni.

A szerző további írásait itt olvashatod.

HOLDBLOG

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!