Ingatlant venni hiba

2022. május 31. – 05:28

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Jó, a cím klikkvadász, mert lehetnek esetek, ahol nem feltétlen hiba. Hat éve járkálok olyan gazdasági beszélgetős műsorokba, ahol azt kérdezgetik, hogy meddig emelkedhetnek még a budapesti ingatlanárak. Hat éve mondogatom azt, hogy addig, amíg az amerikai részvénypiacok. Az infláció megjelenésével és így a pénznyomtatással leálló amerikai központi bankkal utóbbinak talán most vége, az amerikai részvénypiacok „fel vannak fordulva”.

A jóslat első része bevált tehát, a budapesti ingatlanárak egy igen hosszú és meredeken emelkedő szakasza után vagyunk, ami alatt még csak korrekció sem volt. De miért kéne akkor most esniük, hiszen úgy megszoktuk az emelkedést?! Erről az jut eszembe, hogy amikor sok év ingatlanáresés után 2013-ban Zsiday Viktor megírta, innen akár emelkedhetnének is azok az árak, mindenki hülyének nézte. Hiszen úgy megszoktuk az esést!

Így működik a gazdaság és a befektetési piacok: emelkedő és eső szakaszok váltják egymást, pláne, ha jelentős túlértékeltség alakult ki egy szakasz után. Ráadásul a legrosszabb „menedék” inflációs környezetben (is) egy túlértékelt eszköz.

Szóval mindenkinek javaslom, hogy ne ingatlanba menekítse a pénzét olyankor, amikor kötvények évi 10 százalék hozamot kínálnak és a részvénypiacokon is alakul a felfordulás.

Könnyen úgy járhat ugyanis, ahogy az előző nagy befektetési buborék kidurranásakor, mondjuk 2008 végén a budapesti ingatlant vásárlók: 35 százalék reálvagyon csökkenés a következő 5 évben – mialatt részvényeken és kötvényeken rengeteget nyert volna.

Mennyi volt a két befektetési „portfólió” hozama közti különbség? Még egy lakás biztos kijött volna belőle.

És mi van azokkal, akik lakni szeretnének abban a lakásban? És mi van a vidéki ingatlanokkal? És miért esik az OTP részvény, ha „mindenki” tudhatta, hogy megadóztatják majd? És miért esik a forint? Meg mi van Kína ázsiójával? Rengeteg témáról beszélgetünk vendégünkkel, Zsiday Viktorral, sőt, még Napirajz is van a végén!

Jó szórakozást!

A HOLD After Hours korábbi adásai itt tekinthetők meg.

A szerző további írásait itt érhetők el.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!