Négyszeresére emelné a kormány a budapesti Airbnb-k után fizetendő átalányadót

2024. október 21. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorít az Airbnb budapesti szabályozásán a kormány, egy új törvényjavaslat értelmében 2025-től négyszeresére emelné a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadót – közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az átalányadó összege ugyanis hét éve változatlan, a törvényjavaslattal a jelenlegi 38 400 forintról 150 ezer forintra emelkedne a fővárosban.

A javaslat részeként két évig új engedélyeket sem adnának ki airbnb-zésre Budapesten – ezt pár napja már Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is belengette a Portfolio konferenciáján. Az NGM bejelentése alapján a szigorítások a vidéki településeket nem érintik, a szabályozásról társadalmi egyeztetésbe kezdett a kormány.

A megfizethető lakhatás a kormány új gazdaságpolitikai akciótervének fontos részét képezi, a szigorításra is ennek részeként kerül sor – arról, hogy a lakhatási válságban milyen szerepe van a kormánynak, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 21 gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be. Gulyás elmondása szerint az intézkedések három pilléren nyugszanak: a jövedelmek vásárlóerejének növelése, a megfizethető lakhatás és a magyar kis- és középvállalatokra szabott gazdaságfejlesztési program elindítása. Az intézkedések részleteit a következő hetekben és hónapokban fogják kidolgozni, és a kormány tervei szerint január elsején lépnek majd hatályba.

Terézváros lakói szeptemberben szavazhattak az Airbnb betiltásáról. A két hétig tartó népszavazáson a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük viszont 54 százalék a tiltás mellett foglalt állást. Soproni Tamás momentumos polgármester az eredmény kihirdetése után azt írta: 2026-tól tiltják majd meg a lakások rövid távú kiadását, a tulajdonosoknak így lesz idejük felkészülni a változásra.

A terézvárosi népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-elnök egy országos Airbnb-szabályozás kidolgozását javasolta. Ezután jött Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentése, mely szerint minden eddiginél szigorúbb szabályozást dolgoznak majd ki.

A Telexen is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen változást hozhat a terézvárosi demokráciakísérlet, elemeztük, hogy mit nyer és mit veszít a VI. kerület, ha betiltja az Airbnb-ket, és a Téma egy korábbi adásában is erről vitázott Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója. Az erről szóló videót itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!