Az Airbnb kitiltására szavaztak a VI. kerületiek, bár csak 20 százalék volt a részvételi arány

2024. szeptember 16. – 04:55

Másolás

Vágólapra másolva

„A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége” – közölte hétfőn hajnalban a Terézvárosi Önkormányzat sajtóosztálya. A VI. kerület lakói szeptember 2. és 15. között online és offline szavazhattak arról, hogy a kerületi önkormányzat betiltsa-e a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként. Az ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, vagyis 20,52% volt a részvételi arány, a szavazók közül 3265-en, azaz 54% szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel, közölte az önkormányzat.

„Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (pl. Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról” – írták.

Soproni Tamás momentumos polgármester a Facebook-oldalán is kiposztolta az eredményt, azt írta, az október végén tartandó képviselő-testületi ülésre előkészítik azt a rendelettervezetet, aminek értelmében Terézvárosban nulla napban határozzák majd meg a kiadható napok számát az egyéb és magánszálláshelyek esetén.

A rendelet 2026. január 1-jén lép majd hatályba, a polgármester szerint a szálláskiadással foglalkozóknak így több mint egy évük lesz felkészülni a változásra.

A Telexen is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen változást hozhat a terézvárosi demokráciakísérlet, elemeztük, hogy mit nyer és mit veszít a VI. kerület, ha betiltja az Airbnb-ket, és a Téma legutóbbi adásában is erről vitázott Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!