Akár lakásügynökséget is bevetne az Airbnb-s lakások kiadására Soproni Tamás

2024. augusztus 31. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

A VI. kerület készen áll arra, hogy akár egy lakásügynökséggel segítse az Airbnb-s lakások kiadását, ha hirtelen több lakás kerülne a piacra, mondta Soproni Tamás terézvárosi polgármester a Portfolio Checklist műsorban. Egy ilyen rendszerben az önkormányzat a piaci árnál valamivel alacsonyabb bérleti díj fejében garanciát vállal a lakástulajdonosok felé, hogy a bérleti időszak végén a lakást ugyanabban az állapotban kapják vissza, amilyenben azt kiadták. Soproni a műsorban elmondta, hogy az elmúlt öt évben több mint száz lakást újítottak fel és adtak ki szociálisan rászorulóknak vagy alacsony keresetű állami alkalmazottaknak.

Soproni Tamás, Terézváros júliusban újraválasztott momentumos polgármestere augusztus 1-jén jelentette be, hogy szeptember másodikától ügydöntő szavazást tartanak a kerületben, a lakosok arról szavazhatnak, hogy a kerület 2026 januárjától betiltsa-e az Airbnb típusú rövid távú lakáskiadást. Szeptember elején tehát érdekes demokráciakísérlet indul a VI. kerületben, a terézvárosiak két héten át szavazhatnak majd a betiltásról. Ha a lakók úgy döntenek, a kerület is beáll azoknak a városoknak a sorába, amelyek már valamilyen formában korlátozzák az Airbnb-t és társait, a tiltás pedig Budapesten belül továbbterjedhet. A lépés ellenzői szerint viszont nemcsak jelentős bevételektől esne el az önkormányzat, ha megtiltaná, hogy valaki turistáknak adja ki a lakását, de azzal a pusztulás útjára lépne az egész kerület, miközben a tiltás indokául szolgáló fő problémát, a lakhatási válságot nem csökkentené.

Arról, hogy milyen érvek szólnak a rövid távú lakáskiadás tiltása mellett és ellen, hogyan jutott el idáig az önkormányzat, és mire lehet számítani a szavazáson és azután, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!