Szavazáson dönthetik el a terézvárosiak, hogy betiltsák-e az Airbnb-t a kerületben

2024. augusztus 1. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?” – szeptember 1-től erre a kérdésre válaszolhatnak majd a VI. kerület lakói. Ez alapján dőlhet el, hogy az önkormányzat továbbra is egész évben engedélyezi a rövid távú szálláskiadást, vagy egyetlen napon sem.

A kerület azt írja közleményében, hogy a rövid távú lakáskiadás, azaz az Airbnb Terézváros szinte valamennyi társasházában jelen van. „Mindenkit érint, és mindenkit máshogyan. Van, akinek a megélhetést jelenti, másnak olcsó szálláshelyet, sokan gyűlölik, mert zavarja otthonuk békéjét, mások észre sem veszik, hogy váltogatják egymást a lakók szomszédukban”. A kerület most arra kíváncsi, hogy áldás vagy inkább átok az Airbnb.

Ezért most arról dönthetnek a terézvárosiak, hogy tiltsák be az egészet, vagy hagyják meg úgy a rendszert, ahogy most van. A szavazást a VI. kerületben az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján bonyolítja az önkormányzat. A kerületnek arra van lehetősége hogy korlátozza, hány napra adható ki egy évben egy szálláshely. A teljes tiltás viszont azért merült fel másik opcióként, mivel arra nincs jogi eszköz, hogy ellenőrizzék, a lakást 60, 75 vagy 130 napra adták ki.

Terézváros polgármestere, Soproni Tamás a szavazás részleteiről elmondta, hogy az szeptember 2-től két héten át tart majd. Online és személyesen is szavazhatnak a 16 éven felüli, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kerületiek. „Szemben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát végrehajtjuk” – fogalmazott Soproni.

Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel. A KSH adatai szerint 2023. január 1-jén 29 251 lakás volt Terézvárosban, azaz a rövid távon kiadott lakások körülbelül 7,6 százalékát teszik ki a teljes lakásállománynak. Az önkormányzat – segítve a döntést – kiadványt készít a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről, melyet a szavazás előtt minden háztartásba eljuttat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!