Szentkirályi budapesti és országos Airbnb-szabályozást javasol a terézvárosi népszavazás alapján

2024. szeptember 14. – 19:59

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég tért vissza a nyári szünetről a Fidesz-KDNP budapesti elnöke, Szentkirály Alexandra, de már ki is osztott egy elégtelent Karácsonynak a fővárosi dugók és befejezetlen felújítások miatt, legújabb Facebook-videójában pedig arról a terézvárosi népszavazásról beszél, ami a rövid távon kiadható lakások sorsáról, azaz az Airbnb sorsáról dönt.

„Vannak lakók, akiket zavar, hogy folyamatosan turisták élnek a szomszédban, a helyi turizmust viszont fellendíti a forgalom” – magyarázza Szentkirályi, aki azt állítja, bármilyen döntés is szülessen a szavazáson ő javasolni fogja a kormánynak azt, „hogy ennek megfelelő szabályozást alakítsanak ki Budapesten és akár országosan is.”

Szeptember 2-án indult a népszavazás a hatodik kerületben, amelyen a helyi lakosok dönthetnek, kitiltsák-e az Airbnb-ket a kerületből. A lakóknak két hetük van rá, hogy online vagy személyesen szavazzanak a kérdésről. „Szemben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát végrehajtjuk” – fogalmazott Soproni Tamás, a kerület polgármestere. Az ingatlan.com e havi elemzése szerint a budapesti albérletkínálat a tizedével nőhet, ha betiltják az Airbnb-t a hatodik kerületben.

A terézvárosi Airbnb-helyzetről és a szavazásról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, illetve a Téma adásában is foglalkoztunk az üggyel. A beszélgetésen résztvevő Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója vitáztak az Airbnb-k hatásáról, szabályozásáról és a terézvárosi kampányról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!