Tizedével nőhet a budapesti albérletkínálat, ha betiltják az Airbnb-t Terézvárosban

2024. szeptember 5. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti és az országos albérletárakra és lakáseladásra is hatása lehet, ha a terézvárosi népszavazáson az Airbnb betiltása mellett voksolnak a helyiek – írja elemzésében az ingatlan.com. Ha ugyanis a kerület betiltja a rövid távú lakáskiadást, jelentősen megnőhet a fővárosi lakások kínálata, ami középtávon megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és a bérleti díjakat.

Az ingatlan.com elemzése azt mutatja, hogy a VI. kerületben a fővárosi átlaghoz képest drágábban lehet lakáshoz vagy albérlethez jutni, ez pedig részben az Airbnbnek köszönhető. A terézvárosi eladó lakások átlagos négyzetméterára jelenleg 1,26 millió forint, vagyis magasabb, mint a fővárosi, 1,03 millió forintos átlag. A kiadó lakások esetében az átlagos lakbér 275 ezer forint, ami 10 százalékkal meghaladja a 250 ezer forintos budapesti átlagszintet.

A legutóbbi népszámlálás adatai azt mutatják, hogy a VI. kerületben 32 százalékot tesznek ki a nem lakott lakások, vagyis a 29 ezer terézvárosi ingatlanból csak 20 ezerben laknak életvitelszerűen – a maradék 9 ezer lakás egy részét, körülbelül 2700 lakást rövid távra, vagyis Airbnb-ként adják ki a tulajdonosok, ami feltolja a kerületi albérlet- és lakásárakat.

Ha az eddig rövid távon kiadott lakások akár csak fele tér át az albérletpiacra, több, mint duplájára emelné a terézvárosi albérletkínálatot – a kereslet és kínálat közeledése miatt pedig rövid távon olcsóbbá válhatnak a helyi albérletek.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint, ha a terézvárosi lakók a betiltás mellett döntenek, az eddig rövid távon kiadott lakások értéke csökkenhet a mostanihoz képest, vagyis a vevők valószínűleg nem fognak ugyanannyit fizetni ezekért, mint korábban. Ez egy időre befagyaszhatja az árakat a VI. kerületben, ami stagnálást okozhat a lakáspiacon. Emiatt először a főváros belső kerületeiben fékeződhet a lakásdrágulás, ami aztán a külső kerületek drágulását is visszafoghatja. Vagyis egy láncreakció indulhat el, ami ha nem is vezet drasztikus árcsökkenéshez, már pár hónapnyi stagnálás is megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és bérleti díjakat. Ez ráadásul a többi, vidéki nagyvárosra is kihathat: a nagyvárosokban ugyanis Budapesthez is viszonyítják a kiadó lakások bérleti díjait.

Szeptember 2-án indult az a terézvárosi népszavazás, amelyen a helyi lakosok dönthetnek, kitiltsák-e a rövidtávú lakáskiadást, vagyis az Airbnb-ket a kerületből. A lakóknak két hetük van rá, hogy online vagy személyesen szavazzanak a kérdésről. „Szemben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát végrehajtjuk” – fogalmazott Soproni Tamás, a kerület polgármestere.

A terézvárosi Airbnb-helyzetről és a szavazásról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!