Csak minden nyolcadik lakos tiltaná ki az Airbnb-t Budapest belső kerületeiből

2024. október 7. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest belső kerületeiből csak minden nyolcadik lakos, vagyis a lakosság körülbelül 12 százaléka támogatná az Airbnb-k tiltását, derül ki a Medián friss felméréséből. A közvélemény-kutatás azokat a fővárosi, belső kerületeket (V., VI., VII., VIII. és IX.) vizsgálta, ahol a rövid távú lakáskiadás hangsúlyos szerepet kap.

A kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka tiltás helyett a szabályok szigorítását támogatná, 21 százalékuk pedig azt szeretné, hogy minden maradjon a régiben. A Medián eredményeiből ugyanakkor az is kiderül, hogy az egyes kerületek máshogy vélekednek a kérdésről. A kutatás is azt mutatja, hogy a terézvárosiak a legszigorúbbak a kérdésben – a megkérdezetteknek azonban csak a 21 százaléka volt a tiltás mellett, 57 százaléka beérte volna szigorítással. A vizsgált kerületek közül a hatodik volt az egyetlen, ahol a tiltáspártiak megelőzték azokat, akik mindent hagynának úgy, ahogy eddig volt.

A Medián felméréséből kiderül még, hogy

  • a VII. kerületben, ahol az Airbnb a legelterjedtebb, a megkérdezettek 62 százaléka van a tiltás ellen, de ők is szigorítanának a szabályokon. A status quo-pártiak (17 százalék) azonban itt többen voltak, mint azok, akik tiltást szeretnének (13 százalék).
  • a VIII. és IX. kerületieknek, csak egy nagyon kicsi, 10% alatti hányada szeretne tiltást, többségük szintén szigorítással oldaná meg a kérdést.

A kutatásban a megkérdezetteket a lakókörnyezetükkel kapcsolatos problémákról is kérdezték: a 16-féle problémát egy skálán kellett elhelyezni aszerint, mennyire érzik égetőnek az adott kerületben. A problémák egy része szorosan, egy része távolabbról, egy része pedig egyáltalán nem kapcsolódik a rövidtávú lakáskiadáshoz, a problémák között azonban szerepelt az is, hogy „túl sok lakást adnak ki rövidtávra, túl sok az Airbnb-s lakás.” Az összesített eredmények szerint legsúlyosabb problémaként a város, az utcák és az épületek nyári felforrósodását azonosították, a lakók több mint fele szerint ez nagyon nagy problémát jelent. Terézvárost egyébként külön is vizsgálták, a legsúlyosabb problémának azonban itt is a felmelegedést tartották a helyiek, az Airbnb-vel kapcsolatos problémákat hátrébb sorolták a lakosok.

Terézváros lakói idén szeptemberben szavazhattak az Airbnb betiltásáról. A két hétig tartó népszavazáson a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük viszont 54 százalék a tiltás mellett foglalt állást. Soproni Tamás momentumos polgármester az eredmény kihirdetése után azt írta: 2026-tal tiltják majd meg a lakások rövid távú kiadását, a tulajdonosoknak így lesz ideje felkészülni a változásra.

A terézvárosi népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-elnök egy országos Airbnb-szabályozás kidolgozását javasolta. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem sokkal később bejelentette: minden eddiginél szigorúbb szabályozást dolgoznak majd ki.

A nemzetgazdasági minisztérium hétfői közleményében bejelentette, a friss Airbnb-szabályozás csak Budapestet fogja érinteni. A közlemény azután jelent meg, hogy hétfőn közös állásfoglalást adott ki a rövid távú lakáskiadás teljes betiltása ellen 26 turizmusban érdekelt lobbiszervezet. A turizmus.com-on megjelent közleményük szerint egy kompromisszumos szabályozás kidolgozását javasolják a kormánynak.

A Telexen is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen változást hozhat a terézvárosi demokráciakísérlet, elemeztük, hogy mit nyer és mit veszít a VI. kerület, ha betiltja az Airbnb-ket, és a Téma egy korábbi adásában is erről vitázott Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!