NGM: Az Airbnb-szabályozás csak Budapestet fogja érinteni

2024. október 7. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten lakhatási probléma alakult ki, ezért vizsgálja felül a Nemzetgazdasági Minisztérium az Airbnb-szabályozást, de az csak a fővárost fogja érinteni, derül ki a minisztérium MTI-ben megjelent közleményéből. „A Kormány csak Budapesten kívánja szigorítani az rövid távú lakáskiadás szabályozását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövid távú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket” – írták. Azt is hozzátették, hogy a kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.

A közlemény azután jelent meg, hogy hétfőn közös állásfoglalást adott ki a rövid távú lakáskiadás teljes betiltása ellen 26 turizmusban érdekelt lobbiszervezet. A turizmus.com-on megjelent közleményük szerint egy kompromisszumos szabályozás kidolgozását javasolják a kormánynak.

Terézváros lakói idén szeptemberben szavazhattak az AirBnb betiltásáról. A két hétig tartó népszavazáson a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük viszont 54 százalék a tiltás mellett foglalt állást. Soproni Tamás momentumos polgármester az eredmény kihirdetése után azt írta: 2026-tal tiltják majd meg a lakások rövid távú kiadását, a tulajdonosoknak így lesz ideje felkészülni a változásra.

A terézvárosi népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-elnök egy országos Airbnb-szabályozás kidolgozását javasolta. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem sokkal később bejelentette: minden eddiginél szigorúbb szabályozást dolgoznak majd ki.

A Telexen is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen változást hozhat a terézvárosi demokráciakísérlet, elemeztük, hogy mit nyer és mit veszít a VI. kerület, ha betiltja az Airbnb-ket, és a Téma egy korábbi adásában is erről vitázott Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója. Az erről szóló videót itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!