Közös állásfoglalással tiltakozik az AirBnb betiltása ellen 26 turizmusban érdekelt lobbiszervezet

2024. október 7. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Közös állásfoglalással tiltakozik a rövid távú lakáskiadás teljes betiltása ellen 26 turizmusban érdekelt lobbiszervezet. A turizmus.com-on megjelent közleményük szerint egy kompromisszumos szabályozás kidolgozását javasolják a kormánynak.

A lobbiszervezetek szerint az „ingatlanpiacon és azon belül az albérleti piacon tovább fokozná a káoszt, ha egyes kerületekben tilos lenne, míg más kerületekben engedélyezett maradna a rövid távú lakáskiadás. A főváros turizmusának szüksége van a sharing economy modellben működő szálláshelyekre, az ide érkező vendégek kifejezetten kedvelik az ilyen típusú szállásokat, összhangban a »be like a local« trenddel. A főváros vendéglátóhelyeit, attrakcióit üzemeltető vállalkozások és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér számára is komoly veszteséget jelentene a teljes tiltás.”

A szervezetek szerint Budapesten egyelőre szórványosan bukkannak fel a túlturizmus jelei, de szerintük respektálni kell a helyiek véleményét, ha tiltakoznak az ellen. Azt javasolják, hogy:

  • a szálláshelyek működési engedélyének kiadását 2026 elejéig függesszék fel;
  • kérjenek fel egy nemzetközi gyakorlatot ismerő tanácsadó céget egy, a budapesti szálláshelypiacról szóló átfogó elemzés megírására;
  • és a tanulmány alapján dolgozzanak ki az érintettek érdekeit figyelembe vevő szabályozást.

Ez utóbbihoz javasolják az átalányadózás megtartását és a tételes átalányadó mértékének és számítási módjának felülvizsgálatát. A rövid távú lakáskiadási piac kapacitásának meghatározását és esetleges korlátozását az európai nagyvárosokban bevált gyakorlatok alapján szabályoznák. A javaslatot olyan szervezetek írták alá, mint a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség, Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség és a Magyar Fürdőszövetség.

Terézváros lakói idén szeptemberben szavazhattak az AirBnb betiltásáról. A két hétig tartó népszavazáson a szavazásra jogosultak mindössze 20 százaléka voksolt, közülük viszont 54 százalék a tiltás mellett foglalt állást. Soproni Tamás momentumos polgármester az eredmény kihirdetése után azt írta: 2026-tal tiltják majd meg a lakások rövid távú kiadását, a tulajdonosoknak így lesz ideje felkészülni a változásra.

A terézvárosi népszavazás eredményhirdetése után Szentkirályi Alexandra fővárosi Fidesz-elnök egy országos Airbnb-szabályozás kidolgozását javasolta. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem sokkal később bejelentette: minden eddiginél szigorúbb szabályozást dolgoznak majd ki.

A Telexen is több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen változást hozhat a terézvárosi demokráciakísérlet, elemeztük, hogy mit nyer és mit veszít a VI. kerület, ha betiltja az Airbnb-ket, és a Téma egy korábbi adásában is erről vitázott Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója. Az erről szóló videót itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!