Garancsi István egyik fontos embere irányítja a mini-Dubajért felelős céget

2024. január 2. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a nyilvánosság csak novemberben értesült a projektről, már 2023 februárjában megalapította Mohamed Alabbar azt az Eagle Hills Hungary névre hallgató céget, amely a Rákosrendező vasúti megálló helyére tervezett mini-Dubajként elhíresült beruházásért felel.

Az 5 millió forintos jegyzett tőkével alapított cég vezetésével Tenk Anikó Erzsébetet bízták meg, aki az utóbbi időben a NER-közeli Garancsi István érdekeltségébe tartozó cégeknél fordult meg eddig – írja a hvg360 a cégadatok alapján. Tenk Anikó márciusban vette át az Eagle Hills Hungary vezetését, de korábban a Garancsi érdekeltségébe tartozó Garinvest Zrt. cégjegyzésre jogosult vezetője lett.

Garancsi amellett, hogy például a Fehérvár FC egyik tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök barátja is. A Market Építő Zrt.-vel több beruházást is elnyert már, például egy 35 méteres zászlórudat Mészáros Lőrinc cégével együtt állíthat fel a Citadellára, a Szeged-Csanádi Egyházmegyétől 3,2 milliárdos hotelépítési megbízást nyert, de Debrecenhez hasonlóan az iváncsai akkumulátorgyár épületeit is ő húzza fel.

Mohamed Alabbar itthoni képviseletét emellett az a TENK ügyvédi iroda látja el, amelynek Tenk Zoltán a vezetője. Az ügyvédi iroda és az Eagle Hills Hungary is ugyanabban a Csörsz utcai irodaházban működik, a lap szerint cégadatok és az azonos cím alapján arra lehet következtetni, hogy Tenk Zoltán és Tenk Anikó házastársak.

A hvg360 cikke még hozzáteszi, hogy az Eagle Hills Hungary a Tiborcz István cégbirodalmába tartozó Gránit Bankban nyitotta eddigi két bankszámláját.

November végén írtuk meg a VSquare hírlevelére hivatkozva, hogy új városnegyedet építene a Rákosrendező vasúti megálló helyére a Burdzs Kalifát is felhúzó Mohamed Alabbar dubaji üzletember. A mini-Dubajként elhíresült beruházás legalább ötmilliárd dollárból, vagyis átszámolva körülbelül 1750 milliárd forintból valósulna meg, és az első hírek szerint abba egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is építettek volna.

A budapestiek többsége több közvélemény-kutatás szerint ellenzi hogy felépüljön az új városnegyed.

Nem ez lenne viszont az első alkalom, hogy Mohamed Alabbar csillogó üvegvárost húz fel egy posztszocialista főváros elhagyatott vasúti telepére. Belgrádban ugyanis már majdnem kész van az új városnegyed, üvegpalotákkal és felhőkarcolóval, amelyet Alabbar egyik cége, az Eagle Hills épít 2015 óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!