Mini-Dubaj: a fideszeseket is megosztja, hogy épüljenek-e felhőkarcolók Budapesten egy új felmérés szerint

2023. december 20. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

A budapestiek többsége ellenzi, hogy felépüljön a mini-Dubajnak nevezett új városnegyed a Rákosrendező helyén, és úgy általában sem szeretné, hogy a Mol-toronynál magasabb felhőkarcolók épüljenek Budapesten – derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont friss közvélemény-kutatásából. A mini-Dubajt jellemzően kormánypárti szimpatizánsok támogatják, miközben az ellenzéki, a bizonytalan, a kutyapártos és a mi hazánkos szavazók ellenzik azt.

November végén írtuk meg a VSquare hírlevelére hivatkozva, hogy új városnegyedet építene a Rákosrendező vasúti megálló helyére a Burdzs Kalifát is felhúzó Mohamed Alabbar dubaji üzletember. A mini-Dubajként elhíresült beruházás legalább ötmilliárd dollárból, vagyis átszámolva körülbelül 1750 milliárd forintból valósulna meg, és az első hírek szerint abba egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is építettek volna.

A kormány hónapok óta tárgyal erről a dubajiakkal, és egy államközi szerződést terveznek kötni az Egyesült Arab Emírségekkel. Ők úgy képzelik el, hogy a szerződés megkötése után tárgyalnának a projektről Budapest vezetésével. Karácsony Gergely főpolgármester viszont elképesztően rossz ötletnek nevezte a felhőkarcolók építését, majd arra kérte a kormányt, hogy a budapestiek megkérdezése nélkül semmilyen szerződést ne írjanak alá a beruházásról.

Ez nem történt meg, úgyhogy most a főváros a Budapest Branden keresztül rendelt egy közvélemény-kutatást a projektről, amit a Medián és a 21 Kutatóközpont végzett el. A felmérés 1000 fővárosi megkérdezésével készült, az kor, nem és végzettség szerint reprezentatív. Az adatfelvétel december 11. és 14. között zajlott.

A többség ellenzi

A mini-Dubaj tervéről a kutatás szerint a budapestiek majdnem háromnegyede hallott. Legnagyobb arányban az ellenzéki szavazók tudták, miről van szó, de még a fideszes, bizonytalan, kutyapártos és mi hazánkos szavazók körülbelül kétharmada is értesült róla.

A megkérdezettek 61 százaléka inkább ellenzi az új városnegyed felépítését, miközben csak egyharmaduk támogatja azt. Nem meglepő módon ebben nagyon meghatározó a politikai preferencia, így a fideszesek bő kétharmada a mini-Dubaj mellett van, miközben az ellenzéki szavazók több mint négyötöde ellenzi azt. Az ellenzők nagy többsége úgy jön ki, hogy a kormánypárti szavazók kisebbségben vannak a városban, és a bizonytalanok vagy egyéb pártok szavazói sem szívelik a beruházást.

Az eredményekből érdemes kiemelni, hogy a felmérés szerint a fideszesek jóval megosztottabbak a kérdésben, mint az ellenzéki szavazók. 22 százalékuk a pártjuk álláspontjával szemben ellenzi a beruházást, míg 10 százalék nem tudja, mit gondol, vagy nem válaszolt a kérdésre. Az ellenzékiek ennél fegyelmezettebbek: náluk csak 17 százalék gondol mást, mint az általa támogatott politikai erők, és összesen két százalék nem válaszolt.

Mivel a Fidesz támogatja a mini-Dubajt, Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester viszont ellenzi azt, a kérdés a jövő évi önkormányzati választások egyik legfontosabb kampánytémája lehet. Az a tény, hogy nemcsak az ellenzékiek 81 százaléka, hanem a bizonytalanok és az egyéb pártokkal (Mi Hazánk, MKKP stb.) szimpatizálók kétharmada is ellenzi a projektet, Karácsonynak kedvezhet majd a választáson.

A fideszesek fele nem kér a felhőkarcolókból

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a budapestiek úgy általánosságban támogatják-e a Mol-toronynál (143 méter) magasabb felhőkarcolók építését. Ez a kérdés azért érdekes, mert az első hírek szerint a mini-Dubajba 220-240 méter magas felhőkarcolókat is építenének.

Itt már jóval nagyobb egyetértés volt a politikai táborok támogatói között: a fideszesek majdnem fele, az ellenzékiek kétharmada és a bizonytalanok többsége sehol nem támogatná ilyen felhőkarcolók építését. Ezzel összességében a budapestiek döntő többsége ellenzi a 143 méternél magasabb épületek építését.

A képet árnyalja, hogy a kormány részéről a beruházásért felelős Lázár János építési és közlekedési miniszter is ellenezte már korábban a Mol-torony felhúzását, és most is azt mondta: nem örülne, ha felhőkarcolók magasodnának a Hősök tere fölé. A VSquare információi szerint a miniszter egy zárt körű beszélgetésen azt mondta: a tárgyalásokon megpróbálja elérni, hogy a beruházás felhőkarcolók nélkül, alacsonyabb épületekkel valósuljon meg. Lázár állítólag azt is mondta, hogy szerinte ilyen formában a beruházás már eladható lenne Karácsony Gergelynek.

Kormányülésen tárgyalták

A Telexnél megszereztük és két részletben bemutattuk azt a belsős kormányzati dokumentumot, amit az október 25-i kormányülésen tárgyaltak meg. Eszerint egy olyan megállapodást kötnének az arabokkal, amelynek részeként a beruházó legalább ötmilliárd dollár (vagyis 1750 milliárd forint) értékben épít irodaházakat és luxuslakásokat a mai Rákosrendező helyére.

A dokumentum azt nem részletezi, hogy az arabok pontosan mit építenének, de azt igen, hogy a kormány mit vállalna a beruházásért cserébe. Eszerint több mint 300 milliárd forintból megépítenék a Szegedi úti felüljárót és meghosszabbítanák a kisföldalattit az új negyed kiszolgálására.

Azt, hogy a Rákosrendező és annak környéke most hogy néz ki, ebben a cikkünkben mutattuk be. Arról, hogy Karácsonyék mit kezdenének a területtel, itt írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!