Karácsony a kormány „mini-Dubaj”-terveiről: Ez egy elképesztően rossz ötlet

2023. november 26. – 12:33

Karácsony a kormány „mini-Dubaj”-terveiről: Ez egy elképesztően rossz ötlet
A budapesti Hősök terén álló emlékmű egy régi fotón, a háttérben pedig a mini-Dubajként ismertté vált ingatlanberuházás látványterve – Fotó: Karácsony Gergely / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Az, hogy Rákosrendezőn magasházak legyenek, ez egy elképesztően rossz ötlet” –mondta Karácsony Gergely főpolgármester az RTL Híradójának a „mini-Dubajnak” is nevezett 1900 milliárd forint értékű, Rákospalotára tervezett beruházásról. A Telexen részletesen ismertetett kormányzati tervek szerint egy arab befektető bevonásával építenének új városnegyedet a Rákosrendező helyén. Egy kormányzati dokumentum szerint már az arabokkal való megegyezés részletein dolgozik a Külgazdasági és Külügyminisztérium, de a kormány még nem hozott végleges döntést.

Karácsony szerint érdemes fejleszteni a Rákosrendező pályaudvar környékét, és nincs kifogása a felhőkarcolók ellen, csak ezek ne a város közepén legyenek. Hozzátette, a világörökség részét képező városszövetet jelentősen rontaná, ha a Hősök terén álló emlékmű részeként látható Gábriel arkangyal szobránál hatszor magasabb épületegyüttest húznának fel a közelben, „a nemzeti panteon tulajdonképpen az árnyékába kerülne”. Karácsony azt mondta, velük senki sem tárgyalt erről.

A főpolgármester pénteken egy Facebook-posztban is reagált, akkor azt írta, épp elég baj, hogy a Mol-torony már ott éktelenkedik a dunai panorámában, de a mini-Dubaj beruházásban felépített házak kétszer akkorák lennének.

Az RTL megkérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert is egy rendezvényen, de ő azt mondta, nem hallott még ezekről a tervekről.

A korábban a VSquare hírlevelében is említett tervek közt egy 220-240 méter magas felhőkarcoló, valamint számos irodaház és luxuslakások szerepelnek. A kivitelező ugyanaz a cég lehet, amely a világ legmagasabb épületeként számon tartott, 828 méteres, dubaji Burdzs Kalifát is építette. A beruházáshoz 300 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztések is tartozhatnak, amelyeket a kiszivárgott dokumentumok szerint a fővárossal végeztetne el a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!