Befutott az első, 300 milliárd forintos uniós részlet Magyarországra

2023. december 28. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Magyarországra a RePowerEU forrásaiból az első, 779,5 millió eurós, azaz közel 300 milliárd forintos részlet – jelentette be Facebookján Varga Mihály pénzügyminiszter.

A mostani folyósítás előzménye, hogy Európai Bizottság pár hete javasolta a tagállamoknak, hogy bólintsanak rá több másik ország mellett Magyarország kérelmére. A terv az egyszeri, uniós költségvetésen felüli helyreállítási alap elköltéséről szól, a megváltoztatását augusztus végén kezdeményezte a kormány. Két oka is volt rá:

Az összesen 4,6 milliárd eurós módosításból 3,9 milliárd euró a hitel, 700 millió euró vissza nem térítendő támogatás, ami a REPowerEU miatt áll rendelkezésre, így a helyreállítási alapból Magyarországnak járó rész összesen 10,4 milliárd euróra nő.

A magyar kormány módosítását végül december 8-án fogadták el az uniós pénzügyminiszterek. Ennek a döntésnek köszönhetően jutott végül a Varga által bejelentett első részlethez Magyarország, köszönhetően annak a kiskapunak, hogy a RePowerEU kezdeményezés előlegkifizetéseit az Európai Bizottság jogállamisági és transzparenciakövetelmények nélkül teljesítheti.

Az 5,9 milliárd eurós forráshoz azonban továbbra sem férhet hozzá a kormány, amíg nem teljesíti maradéktalanul az ehhez kötött 27 szupermérföldkövet.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter közben szintén a Facebookon büszkélkedett azzal, hogy január elején újabb uniós forrásokhoz juthat Magyarország. Szerinte az első jelentős összeg, 445 millió euró nemsokára megérkezik.

A Portfolio szerint ezzel Navracsics az uniós kohéziós források 10,2 milliárd eurójából számíthat ezekre kifizetésekre, miután az Európai Bizottság szerint az igazságügyi reformmal a magyar kormány teljesítette a horizontális feljogosító feltételeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!