14 millió forintra büntette a kormányhivatal az épülő iváncsai akkumulátorgyárat

2023. augusztus 4. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Munkavédelmi és kémiai biztonsági jogsértések miatt összesen közel 14 millió forint bírságot szabott ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal egy iváncsai üzemre. Az illetékes kormányhivatal honlapján közzétett határozat nem nevezi meg konkrétan, hogy a dél-koreai az SK Innovation 682 milliárd forintból épülő (és nem mellesleg, rekordmennyiségű közpénzzel támogatott) akkumulátor-gyáráról lehet szó.

Ezt onnan is lehet tudni, hogy a határozat felidézi azt a június eleji vizsgálatot, amikor a rendőrség a telephelyen tárolt toxikus és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott, 14 főt érintő rosszullétek kivizsgálása ügyében folytatott ellenőrzést. Az ellenőrzés alapján azután a Fejér Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást is indított vállalkozással szemben.

Az ellenőrzés során a helyszínen veszélyes anyagokat, illetve keverékeket tároltak, azonban az ilyen anyagokkal kapcsolatos tevékenység előzetes bejelentését és szakszerű dokumentálását a vállalat elmulasztotta. A mulasztások miatt a kormányhivatal a vállalatra 10 millió forint kémiai biztonsági bírságot szabott ki, valamint kötelezte hiányzó dokumentáció pótlására, aminek a cég a közlemény szerint részben már eleget is tett.

A vizsgálat munkavédelmi részében a kormányhivatal megállapította, hogy a vállalat

elmulasztotta a rákkeltő anyaggal történő munkavégzés előzetes bejelentését a munkavédelmi hatóságnak, továbbá az érintett munkaterület bejáratánál nem helyezték ki a veszélyre utaló biztonsági jelzéseket, és a belépést nem korlátozták.

Mindezen túl az a rákkeltő anyaggal érintkező személyek részére az előírás szerinti öltöző-, mosdó- és zuhanyzóhelyiség sem volt biztosítva, és dokumentációs hiányosságokat is megállapított a hatóság. A munkavédelmi jogszabályok megsértése miatt 3,78 millió forint munkavédelmi bírság kiszabása mellett ugyancsak a hiányosságok megszüntetésére kötelezte a kormányhivatal a vállalatot.

A kormányhivatal közleményében ígéretet tett arra, hogy „az ott dolgozók és a környéken élők védelme érdekében” a jövőben is rendszeres ellenőrzéseket tart a telephelyen, és ismételt jogsértés esetén „a jogszabályok szerint lehetséges legszigorúbb büntetést szabja ki”.

Az iváncsai megaprojekt beindításának kétes körülményeiről itt írtunk részletesen; az építkezés egyik dél-koreai alvállalkozójának kálváriáját pedig ebben a cikkben mutattuk be.

Az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetével és az ezzel kapcsolatban felmerülő kétségekkel pedig átfogó cikksorozatban foglalkoztunk. Ennek 10 legfontosabb megállapítását itt olvashatja röviden>>>

A teljes sorozatot pedig ebben a sorrendben érdemes elolvasni:

  1. Miért olyan fontos iparág az akkumulátorgyártás, és miért kiemelt kérdés Orbánéknak, hogy ezt Magyarországra hozzák?
  2. Hogyan működik egy akkumulátor, mi kell a gyártáshoz, és muszáj-e, hogy mérgezzenek a gyárak?
  3. Hogy lehet, hogy a Samsung érdemi büntetés nélkül úszhatja meg a szabálysértéseket? Egyáltalán miért tűnik úgy, hogy erre az ágazatra nem vonatkoznak a törvények?
  4. Milyen egy akkumulátorgyár belülről, és mit csinál a társadalommal, ha megépülnek ezek a gyárak?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!