Nyomoz a rendőrség, mert többen rosszul lettek az épülő iváncsai akkumulátorgyárban

2023. június 7. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn többen rosszul lettek az épülő iváncsai akkumulátorgyárban, a feltételezések szerint valamilyen vegyi anyag kerülhetett a levegőbe, amit az ott dolgozók belélegeztek. Az ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást – írja a Szabad Európa.

A lap értesülései szerint a levegőbe került anyagtól többen rosszul lettek, hánytak, hasmenésük volt, néhányakon kiütések is megjelentek. A gyár vezetői orvosi kivizsgálásra küldték az érintetteket.

Az esettel kapcsolatban a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy június 5-én helyszíni ellenőrzést tartottak egy építés alatt álló iváncsai telephelyen, ahol „az igazgatóság hatáskörébe tartozóan intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel”.

Az épülő akkumulátorgyár Iváncsa mellett – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Az épülő akkumulátorgyár Iváncsa mellett – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Szabad Európának azt mondta, ők is tájékozódnak az ügyben, egyelőre annyit tudnak, hogy valami rendellenesség biztosan történt. Az iváncsai polgármesteri hivatal azt közölte, nincs információjuk az ügyben.

Az iváncsai akkumulátorgyárról ebben a riportban írtunk bővebben.

A Telexen több cikkben is foglalkoztunk az akkumulátorgyártás magyarországi helyzetével és az ezzel kapcsolatban felmerülő kétségekkel. Kollégáink több mint száz óra munkával, harminc interjú elkészítésével, helyszíni riportok és sok kutakodás után írták meg az akkumulátorgyártásról szóló cikksorozatot.

Akik csak a lényegre kíváncsiak, kattintsanak ide>>>

A teljes sorozatot pedig ebben a sorrendben érdemes elolvasni:

  1. Miért olyan fontos iparág az akkumulátorgyártás, és miért kiemelt kérdés Orbánéknak, hogy ezt Magyarországra hozzák?
  2. Hogyan működik egy akkumulátor, mi kell a gyártáshoz, és muszáj-e, hogy mérgezzenek a gyárak?
  3. Hogy lehet, hogy a Samsung érdemi büntetés nélkül úszhatja meg a szabálysértéseket? Egyáltalán miért tűnik úgy, hogy erre az ágazatra nem vonatkoznak a törvények?
  4. Milyen egy akkumulátorgyár belülről, és mit csinál a társadalommal, ha megépülnek ezek a gyárak?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!