A száguldó infláció miatt már most óriási plusz áfabevétel keletkezett

2022. augusztus 4. – 19:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció miatt jelentős pluszbevételei vannak a költségvetésnek, írja az Átlátszó.

Több mint 760 milliárd forinttal több áfabevétel keletkezett januártól júniusig, mint az előző év azonos időszakában. Csak viszonyításként, ez több mint 100 milliárddal több, mint amit a választások előtt a gyerekes családoknak jóléti intézkedésként/szavazatszerző osztogatásként kifizetett a kormány. (Persze az áfát kb. mindenki fizeti, de szja-visszatérítést csak a gyerekes családok kaptak.)

A hivatalos infláció júniusban rekordszinten, 11,7 százalékon volt, ennek a hátteréről itt írtunk bővebben. A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció pedig még ennél is magasabb, 13,8 százalékos volt.

A Telexen még májusban cikksorozatban jártuk körül az infláció kérdését, illetve annak a hazai élelmiszerek áraira gyakorolt hatását. A sorozat első részében a Lidl decemberi és májusi árait hasonlítottuk össze – öt hónap alatt 20 százalékos emelkedés jött ki –, második részében pedig a Spar tavalyi és idei húsvéti akcióit – itt 10-15 százalékos emelkedést tapasztaltunk. A harmadik részben a Tesco elmúlt éves árváltozásait néztük meg hónapról hónapra, amiből kiderült, hogy szeptemberben és januárban két hullámban kezdtek el drágulni az élelmiszerek, majd foglalkoztunk azzal is, hogy érdemes-e a magyarországi áremelkedések miatt itthoni helyett ausztriai Lidlben bevásárolni (alapvetően nem). Kiderült azt is, hogy míg a benzin a román–magyar határon innen, addig a bevásárlás inkább már Romániában olcsóbb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!