A K&H Bank az ügyfelekkel fizetteti meg a különadót

2022. június 13. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

A K&H Bank áthárítja az ügyfelekre a nagyobb tranzakciós illetéket, valamint a lízingcégek többsége is ügyfeleivel fizetteti meg a kétszeresére emelt cégautóadót – írja az Rtl.hu.

A K&H Bank friss hirdetményéből kiderül, hogy augusztus 10-től az ügyfeleikre hárítják át a nagyobb tranzakciós illetéket, ami az eddigi legfeljebb 6000 forint helyett 10 000 forint is lehet – írja az enpenzem.hu. Az RTL Híradó megkeresésére a K&H Bank azt közölte, hogy a magasabb tranzakciós illetéket az ÁSZF-ben szereplő felhatalmazás alapján háríthatják át az ügyfélre.

A Magyar Lízingszövetség főtitkára, Kőszegi László szerint közel százezer lízingelt autót érinthet a cégautóadó emelése. Úgy véli, a flottakezelő lízingcégek többsége ezt a terhet szintén át fogja hárítani az ügyfelekre.

A különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogy a kormány a választások előtt komoly osztogatást végzett, majd kiderült, hogy egy kissé kellemetlen az államháztartás helyzete. A kilátásokat rontja, hogy a világgazdaság is bukdácsol: még helyre sem állt a normális rend a Covid után, de már megérkeztek az orosz–ukrán háború hatásai.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szombati közleménye szerint a különadót a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak, a gyógyszerkereskedőknek kell fizetni főszabály szerint idén és 2023-ban.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken úgy nyilatkozott, arra számít, hogy „néhány kis stiklitől eltekintve” a cégek nem fogják áthárítani az emberekre az extraprofitadót. Az ír fapados légitársaság, a Rayanair viszont azt közölte, hogy július elsejétől 3900 forint értékben ráterheli az utasokra az adót, még a korábban vásárolt jegyekre is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter azt mondta: elfogadhatatlannak tartják a Ryanair gyakorlatát. Nem sokkal később a fővárosi kormányhivatal már közölte is: azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indítottak a légitársasággal szemben. Egy másik fapados, az Easyjet azt közölte a Hvg.hu-val, hogy csalódottak az új magyarországi adó bevezetése miatt. „A jövőbeli járatokról szóló döntéseiknél a mostani adó hatásait is figyelembe fogják venni” – írták.

Hétfőn fideszes képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a Ryanair visszamenőleg árat emelt a kormány extraprofitadója miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!