1000 milliárd forintba kerül a választások előtti osztogatás

2022. február 17. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy ezer milliárd forint a szaldója a februári jóléti intézkedéseknek: a tizenharmadik havi nyugdíj visszaadásának, a szülők személyi jövedelem adó (szja) visszatérítésének és a rendőrök, katonák fegyverpénzének – mondta Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a korábban Schmidt Máriához, majd a kormányzati médiaholdinghoz (KESMA) került Figyelőnek adott interjúban. Az MTI összefoglalójából jól látszik, hogy az interjú is a kampány része, Nyitrai a kormányzat és a Fidesz fontos üzeneteit közvetíti.

  • 200 milliárd a nyugdíjakra – Az Orbán-kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a tizenharmadik havi nyugdíjat, amit annak idején a baloldal elvett tőlük. A nyugdíjasok nem csak plusz egyhavi járandóságot kaptak, hiszen az Orbán-kormány megőrizte, sőt kormányzása alatt tíz százalékkal meg is növelte a nyugdíjak vásárlóértékét. Emellett a gazdasági növekedésből négy alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot. Kiemelte, a februárban folyósított tizenharmadik havi nyugdíjat mintegy 2,5 millióan kapták meg, amire a kormány több mint 200 milliárd forintot fordított.
  • 610 milliárd családtámogatásra, szja-visszatérítésre – Csaknem kétmillió munkavállaló jogosult a családoknak járó támogatásra, ez 610 milliárd forintot jelent. „Kormányzásunk lelke a famíliák támogatása, amely szintén tétje az április 3-i voksolásnak” – mondta Nyitrai az interjúban. Elhangzik az is, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, „szétverte az 1998-2002 között bevezetett családpolitikát”. Elvették a családi adókedvezményt és az otthonteremtési forrásokat, amivel devizahitelekbe kényszerítették a magyarokat.

    200 milliárd fegyverpénzre – A rendőröknek, katonáknak adott hathavi fegyverpénzről Nyitrai azt mondta: az a céljuk, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai életpályaként tekintsenek a munkájukra. A fegyverpénzt több mint 70 ezren kapták meg, mintegy 200 milliárd forintot.

Nyitrai Zsolt az inflációról azt mondta: ez nem magyar sajátosság, hanem globális jelenség, amelyet az energiaárak berobbanása és a pandémia okoz. A lakosság védelmére egyrészt már évek óta hatósági árak tartják kordában a rezsidíjakat, másrészt az inflációt belföldön kompenzálja például a kamatstop, a benzinár- és az élelmiszerárstop. Előbbi 1-1,5, utóbbi 0,5-1 százalékponttal mérsékli az inflációt. További három hónappal meghosszabbodik az üzemanyagok hatósági ára, ezzel is kézzelfogható segítséget nyújtva a családoknak.

Nyitrai az interjúban azt mondta: arra törekszenek, hogy minden olyan juttatás, amelyet az egyes társadalmi csoportok megkaptak, az meg is maradjon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!