Akár húszezer forintos költségtérítést is kaphatnak a távmunkában dolgozók

2022. május 31. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Június 1-jével törvényi szintre emelkednek a távmunkával kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedések, írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a korábbi, erre vonatkozó szabályozást kicsit kibővítették, és szélesebb körben biztosít lehetőséget a távmunkára a versenyszférában. Azt is írják, hogy a minimálbér megemelésével ötödével nő a számlaalapú elszámolás nélkül, átalánydíjként kifizethető költségtérítés összege is.

A távmunka elfogadottsága a koronavírus-járvánnyal párhuzamosan nőtt: 2020 májusában kb. 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról. Bár mostanra ez a szám a tavalyelőtti rekordszinthez képest nagyjából a felére csökkent, még így is többszöröse a korábbi értékeknek. A távmunkára a veszélyhelyzet idejére mindenféle szabályozásokat vezettek be, például azzal mérsékelték az adminisztrációs terheket, rugalmasabbá tették az előírásokat, és meg is tartották ezt.

Az ITM közleménye szerint a törvényi szabályozás értelmében a munkáltatónak és a munkavállalónak változatlanul munkaszerződésben kell megállapodnia a távmunkavégzésben, amely lehet részbeni is. Az átalánydíj bevezetésével a munkaadónak a mindenkori minimálbér 10 százalékát nem szükséges tételesen, számla alapján elszámolnia. A távmunkában dolgozók így akár havi 20 ezer forintot kaphatnak a feladataik ellátásával kapcsolatos költségekre (rezsi, internet, biztosítás stb.).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!