Külső tényezők állnak az infláció megugrása mögött az MNB igazgatója szerint

2022. március 24. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Főképp külső kínálati tényezők állnak az infláció megugrása mögött, amely idén elérheti a 7,5-9,8 százalékot, ami „komoly revíziónak” számít a korábbiakban várt 5 százalék körüli értékhez képest – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a jegybank Youtube-csatornáján közvetített sajtótájékoztatón csütörtökön, írj az MTI.

A legfrissebb Inflációs jelentésről azt mondta, hogy a magyar inflációs adat régiós szinten az alacsonyabbak között van, Csehországban és Lengyelországban is gyorsabb drágulást várnak, a román előrejelzés pedig megegyezik a magyar adat felső értékével.

Az orosz-ukrán háború kitörése újabb impulzus az inflációra a gazdasági újranyitás, az energiaárak emelkedése és az élelmiszerárak növekedése után, így az inflációs toleranciasáv elérése későbbre, 2023-ra tolódik – mondta Balatoni András.

Azt is mondta, hogy további inflációs hatásokkal kell számolni nemzetközi szinten a nyersanyagárak emelkedése miatt; a gázárak például 2022 elejére 522 százalékkal emelkedtek 2016-2019-hez képest.

Oroszország és Ukrajna súlya a világexportban bizonyos kritikus tényezőkből jelentős, így a világjárvány után megjelent kínálati surlódások várhatóan tovább fokozódnak a háború miatt – mutatott rá. Bár a háború és a szankciók kedvezőtlenül „Bár a háború és a szankciók kedvezőtlenül érintik a magyar gazdaság kilátásait idén, a fundamentumok stabilak, így a középtávú növekedési előrejelzésen nem módosított a jegybank” – mondta.

A fundamentumokról azt mondta, hogy a beruházási ráta – főként az állami beruházásoknak köszönhetően – továbbra is magas, 26-27 százalék körüli marad, és a reálbérek növekedési rátája is pozitív lesz. De az MNB igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy a hitelezés lakossági és vállalati vonalon is elmaradhat a korábbiakban előrejelzettekhez képes, és átmenetileg a folyó fizetési mérleg hiánya is megugrik.

Magyarországon 15 éve nem volt olyan magas az infláció, mint februárban, az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a lakásjavítási cikkek és az élelmiszerek ára növekedett a legjobban, míg a szolgáltatások kevésbé drágultak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!