Mégis felfüggeszti két éjszakára a kamionstopot a kormány

2022. március 11. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Két éjszakára mégis felfüggeszti a kormány a hétvégi kamionstopot – közölte péntek délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azután, hogy péntek reggel még általános szabályként hirdették ezt ki.

„A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása pénteken 22 órától kedden 22 óráig tart a nemzeti ünneppel négynaposra hosszabbodó hétvégén. A kamionstopot vasárnap és hétfőn éjjel tíz-tíz órás időtartamban, este 22 órától reggel 8 óráig felfüggesztik. A korlátozás alól a hosszú hétvégén mentesülnek a napi fogyasztási cikket szállító járművek is”

– írták, és azzal indokolták döntésüket, hogy a szakmai szervezetek kezdeményezésén alapuló intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai fuvarozó vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg feladataikat, a kevésbé forgalmas éjszakai órákban célba juttathassák a rájuk bízott árukat.

A korlátozás alól az általános szabályok szerint mentesülnek többek között az élő állatot, gyorsan romló élelmiszert vagy üzemanyagot, tüzelőanyagot szállító járművek is. A kamionstop nem vonatkozik a humanitárius küldeményekre, így az Ukrajnából menekülőknek gyűjtött adományokra sem. Ezen a hétvégén megszakítás nélkül közlekedhetnek a napi fogyasztási cikket szállító tehergépkocsik is.

A szabály szerinti egy+egy napról négy napra hosszabbítja meg a kormány a hétvégi kamionstopot az üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében – jelentette be Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL-vezér csütörtökön este a rendkívüli kormányinfón. Péntek reggel aztán meg is jelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vonatkozó rendelete, amiben már valamiért elfelejtették megemlíteni az esetleges benzinhiányt, helyette

környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági okokra hivatkoznak.

Főszabály szerint a nyári időszakot leszámítva szombat este 10-től vasárnap este 10-ig van kamionstop Magyarországon, és ugyanez vonatkozik az ünnepnapokra is. Az MTI ma reggel arról számolt be, hogy egy új rendelkezés szerint a közlekedésért felelős miniszter (jelen esetben Palkovics László) ezt a korlátozást legfeljebb két nappal kiterjesztheti.

Ez pénteken reggel meg is történt, a közlekedésért felelős minisztérium indoklása szerint azért, mert

„a védelmi intézkedések többségének kivezetésével sokan kerekedhetnek fel személyautóval vagy buszon rokonlátogatóba, kirándulni a hosszú hétvégén. A kamionstop miatt kevesebb tehergépkocsi közlekedik majd mind a négy napon. A csökkenő forgalommal könnyebb, gyorsabb lesz eljutás, és mérséklődnek a baleseti kockázatok a hazai utakon”.

Ez némileg ellentmondott annak, hogy csütörtök este Gulyás Gergely „az elmúlt napok pánikkeltésére” hivatkozva jelentett be egy, a benzinhiány elkerülésére összerakott intézkedéscsomagot.

Akkor azzal együtt jelentették be a négynapos kamionstopot, hogy 20 forinttal csökkentik a gázolaj literenkénti jövedéki adóját. „Környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági” célokról még nem volt szó, a tegnapi kormányinfón ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek csak kijelölt üzemanyagkutakon (nagynyomású, 80 liter/perc feletti átfolyási sebességű kútfejen) tankolhatnak csütörtök este 10-től, ezeken az üzemanyag piaci áron lesz kapható.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónaprahosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották.

A pániktankolás és a masszív üzemanyagturizmus jelensége ezután kezdett problémákat okozni országszerte, a napokban már mi is beszámoltunk róla, hogy sok benzinkúton sorok kígyóznak, illetve korlátozzák az egy kocsiba tankolható mennyiséget. A rendeletben nem szerepel, de a Kormányinfón elhangzott, hogy a kormány utasította a rendőrséget: minden esetben, amikor „rémhírterjesztés gyanúja áll fenn”, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!