A Spar, az Auchan és a Tesco is korlátozza az egyszerre vásárolható liszt, cukor, étolaj, tej és hús mennyiségét

2022. február 1. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 02. 02.: Pontosítottuk a Tesco áruházak akcióit.

A Lidl után több magyar élelmiszerlánc is bejelentette, hogy mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre.

Spar Magyarország:

  • Búzafinomlisztből és kristálycukorból legfeljebb tíz kilót,
  • napraforgó-étolajból tíz litert,
  • a 2,8%-os tehéntejből pedig tizenkét litert vásárolhatunk egyszerre.
  • A sertéscomb esetében tíz kiló,
  • a csirkemell és far-hát esetében kiszereléstől függően négy tálca vagy három kiló lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

A korlátozás az áruházi és az online vásárlásokra is vonatkozik.

Auchan

  • Búzafinomlisztból, kristálycukorból, sertéslapockából, csirkemellből és csirkefar-hátból 12 kilogrammos,
  • étolajból és 2,8 százalékos tejből pedig 12 literes korlátozást vezettek be vásárlóként.

Tesco Magyarország

Az áruházláncnál február 3-tól hatféle saját márkás terméket a tavaly októberi árnál is olcsóbban lehet megvásárolni, csak ezekre van korlátozás:

  • Kristálycukorból vásárolható mennyiség: 10 darab/fő/nap.
  • Napraforgó-étolajból: 5 darab/fő/nap.
  • Csirkemellből: 4 kilogramm/fő/nap.
  • Búzalisztből: 10 darab/fő/nap.
  • Tejből: 12 darab/fő/nap.

Az Aldi Magyarország arról tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy egyelőre vizsgálják a lehetőségét a korlátozás bevezetésének. A CBA hálózataiba tartozó boltok pedig „maguk dönthetik el, hogy vezetnek-e be mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre”, ami boltonként változó lehet – írja az MTI.

A kormány számításai szerint a hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásával havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a családok. Mi is végiggondoltuk, hogyan lehet főzni a fixáras alapanyagokkal, illetve miként lehet még olcsóbb, de esetleg kicsit izgalmasabb termékekből főzni, ha spórolni akarunk. Mennyivel lesz olcsóbb és unalmasabb a vacsora a fixáras sertéscombtól? Ács Bori cikke>>>

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február elsejétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják.

Az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet még azt is részletezi, hogy a csirke far-hát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop. Az indoklás szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. között lesz érvényben.

A rendeletben szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani.

„A kereskedő 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!